Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Донаторско вече за изградњу Храма Покрова Пресвете Богородице у ужичком насељу Крчагову

На дан када празнујемо Светог Јована Златоустог, благословом Епископа жичког господина Јустина, у свечаној сали Градске куће у Ужицу, са почетком у  19 часова, одржано је донаторско вече и прикупљана су средства за изградњу Храма Покрова Пресвете Богородице у насељу Крчагову.

Програм је почео молитвом „Царе небески,“ после кога је мешовити хор Цркве Светог Ђорђа отпевао химну „Боже правде“, симболично показујући синергију између наше свете Цркве и наше Отаџбине и на овом светом делу. Након тога је, бираним речима, програм наставила да води госпођа Верица Туцовић, подсећајући на потребу верног народа града Ужица да себи изгради Цркву у насељу Крчагово на радост нас и наше деце.

Након госпође Туцовић, скупу се обратио пригодном беседом архијерејски намесник ужички протојереј–ставрофор Милош Босић. Поздрављајући присутне прота је рекао: „Увек када се нађем на оваквим скуповима одржава ме и укрепљује реч  Христова  да тамо где су двојица или тројица сабрани у има Његово и он је међу њима. И ако се за нешто усрдно помоле да ће испунити њихову молитву. Посебно сам данас уверен у то и осећам присуство Божије и благослов Његов јер смо окупљени у име Његово да подигнемо један Храм, дом Његов, у спомен пресвете Богородице у ужичком насељу Крчагово. Ви знате да је овај дивни храм Светог Ђорђа у Ужицу подигнут пре око 150 година и да је у његовом подизању учествовало око 750 душа. Надам се да ћемо успети да одговоримо изазову овог времена да попут наших дивних и славних предака оставимо траг иза себе. Наши преци су оставили диван траг и у духовном и у културно-уметничком и у националном погледу. Ми смо данас њихови настављачи и верујем да ћемо наставити започето дело и да их нећемо обрукати.“ У наставку своје надахнуте беседе прота се осврнуо на истинску повезаност нашег верског и националног идентитета, напомињући да кад год смо кроз историју престајали бити православни, престајали смо бити Срби. На крају прота Милош цитирао је речи Светога Саве: ,,Чада моја возљубљена, чувајте веру свету, име и језик свој, за вас се Богу молим, Божји сте народ и мој“.

После архијерејског намесника ужичког скупу се обратио подпредседник грађевинског одбора градоначелник г. Тихомир Петковић, који је између осталог рекао: „Уверен сам да ћемо сви заједно, уз Божију помоћ, имати снаге, воље и неопходних средстава да започето завршимо на радост парохијана у Крчагову. Као што је то некад говорио Патријарх Павле: Пролазе године и време, а на нама је да се трудимо не да будемо важни и славни, него да будемо дорасли времену у коме смо и месту на коме смо. То зависи од нас. Зато увек чинимо колико је до нас. Преносим вам поздраве и добру вољу г. Николе Селаковића, генералног секретара преседника Републике Србије, као и поздраве више привредника који су били спречени да дођу, али ће своји прилозима помоћи да остваримо наш заједнички племенити наум.“

 

Пројекат за изградњу Цркве Покрова Пресвете Богородице, представила је уместо пројектанта г. Александра Лукића, архитекта госп. Ружа Пенезић, координатор за урбанизам. У свом излагању, а које је било поткрепљено богатим видео  материјалом, напоменула је да ће храм носити печат рашког и моравског стила, односно манастира Сопоћана и Љубостиње.

После презентације, настављен је пригодан програм, дивним наступима дечијег хора „Ђурђевак“ и мешовитог хора при Храму Светог Ђорђа у Ужицу. Присутни су уживали, слушајући пригодно одабране композиције.

После програма било је припремљено послужење, трудом општине, надлежног пароха протојереја–ставрофора Ивана Деспића и Грађевинског одбора.

На крају, посебну захвалност дугујемо свим привредницима и привредним субјектима града Ужица и околине, који су се одазвали и својим прилогом помогли ово свето дело. Да их Пресвета Дјева Марија заштити својим Светим Покровом  од сваког искушења и невоље, да чинећи свагда добра дела, задобију венац славе  Господа и Спаса нашег Исуса Христа, коме слава у векове. Амин!

                                                                                                Ђакон Младен Стевановић

 

Contact Us