Зимска школица веронауке

image-0-02-05-e313253b59083b75b5a9844d424e9e04432cf1bcdb0a8433ef8a3a4038005206-VОд 10. до 15. јануара 2017. године, на предивној, снегом украшеној планини Златар одржава се трећа по реду „Школица веронауке“ под слоганом „Косово и Метохија – душа Србије“. Трудом, пожртвованошћу, и љубављу вероучитеља Драгана Стојишина реализује се овај, по свему посебан, аутентичан, и надасве за Цркву Божију користан пројекат.

Клирик наше епархије, ђакон и вероучитељ златиборски Ненад Ивановић, имао је велику част да буде учесник и предавач у школи веронауке која деци помаже да храбро ходе путем Христовим ка циљу, а то је Царство Божије. У разговору са децом на тему „Монаштво и његов значај на Косову и Метохији“, предавач је најпре истакао значај монаштва за Цркву као Тело Христово. Напоменуо је да су монаси најбољи и напреданији следбеници Христови, то јест они који се труде да у свом животу овде и сада остваре све заповести Божије. Циљ сваког човека, Царство Божије, код монаха заузима примарно место, за разлику од световних људи који тај циљ врло често потискују на маргину живота свога. Ђакон Ненад је предочио дечици у каквим условима живе њихови вршњаци са својим родитељима на крвљу орошеној земљи, Косову и Метохији. У често нехуманим условима, тим људима једину утеху пружа Црква са својим монаштвом, које је у већини случајева остало са преосталим народом да са њим дели и добро и зло.

На крају, дечица су се сложила са ђаконом да све док говоримо, док посећујемо свету српску земљу, Косово и Метохију, она јесте и биће саставни део наше државе, нашег бића и идентитета.

Благодаримо Богу, и дивним људима који напојени Христом труде се да Његову науку пренесу најсветијим међу нама, а то су наша деца. Нека их Богу чува, храбри и снажи у даљим настојањима да живот Христов постане живот повереног им стада. Ми ћемо се и у будућности потрудити да им у томе свесрдно помогнемо.

ђакон Ненад Ивановић