Заветна слава села Ратине

У понедељак другог дана Свете Педесетнице, село Ратина прославља своју заветну славу „Старину“, тако названу још од давних времена од стране наших предака који нам оставише ову дивну светковину у славу Животворне Тројице.

Свету Литургију која је започела у 8:оо часова, служио је протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић уз саслужење пароха ратинског оца Драгана Тубе и оца Ивице Тадића. На Светој Литургији Причешћу је приступило мноштво народа, а на радост свих нас причестило се и много деце. Светој Литургији присуствовали су и малишани из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Ратине заједно са својим наставницима и учитељима. Такође су била присутна и деца из предшколског са својим васпитачицама.

 

Сви смо узели молитвено учешће у литији око нашег сеоског храма молећи се да Господ подари изобиље плодова земаљских вредним домаћинима нашег села. Затим је уследила молитва код дрвета записа где је обновљен урезани крст, а затим је пресечен славски колач.  Отац Драган је у својој беседи нагласио значај празника који прослављамо рекавши: „Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве будући да Дела апостолска говоре да су апостоли пуни Духа Светога проповедали тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се крстило, па су примили Духа Светога. Иначе, то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свима, а не само према Јеврејима“.

 

Малишани КУД “Ратина“ приредили су богат културно-уметнички програм, који су извели испред храма и показали нам наше старе заборављене игре и кола из разних крајева Србије. Након тога сви присутни су позвани за трпезу љубави, где је организовано послужење.

                                                                                   Трипо Спахић, проф. историје