Занатска слава у Светотројичној Цркви у Краљеву

DSC_8761Удружење занатлија града Краљева традиционално је, као и сваке године, литургијски прославило славу Света Три Јерарха. Традиција одржавања занатске славе у Краљеву веома је дуга, и није прекидана ни у најгора времена ратовања и бројног страдања нашег народа, а своје корене вуче из времена када су свештеници почели да врше Службу Божију у храму Свете Тројице у Карановцу, сада Краљеву.

Према еснафским обичајима, сваке године домаћин предводи литију испред које се прво носи славска икона, еснафски барјак, славски колач и славска свећа, и тако праћен осталим занатлијама стиже на Свету Литургију. По завршетку Литургије бива обред резања славског колача и молитва у којој свештеник чита имена свих живих чланова еснафа, а потом се посебно помињу имена преминулих чланова. Сваке године, на дан занатлијске славе, бива биран домаћин славе за наредну годину. Истог дана пригођена је занатска вечера којој су уз око двеста чланова овог удружења присуствовали и краљевачки свештеници.

Нека би дао Благи Бог овим вредним људима да стоје и не одступају од пута Литургије, и да одатле црпе снагу за сваки свој посао и успех. Христос све зове:  “Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени, и ја ћу вас одморити. Узмите jарам мој на себе, и научите се од мене; jер сам ја кротак и смирен у срцу, и наћићете покој душама својим. Јер је мој јарам благ, и бреме је моје лако“ (Мт. 11, 28-30).

ђакон Милутин Балтић