Видовдан у цркви Лазарици на Љубићу

77c562_6fd7a276f6454605b6dd85d09fc679c0Видовдан, храмовна слава љубићке цркве посвећене Светом кнезу Лазару и свим српским мученицима и новомученицима, прослављена је највећим до сада молитвеним сабрањем верног народа Љубића, Чачка и околних места, као и гостију из Француске. Светом Литургијом началствовао је архимандрит Венијамин, старешина манастира Преображење, уз саслужење намесника трнавског – протојереја Небојше Дабића, старешине саборне цркве у Чачку – протојереја Ивана Пауновића, игумана манастира Подмајне –  јеромонаха Рафаила, пароха љубићке цркве – протојереја хаџи Србољуба Стојковића, јерођакона Серафима Ракановића и ђакона Благоја Гавриловића из Цветака. Као и сваке недеље и празника, и данас је хор „Св. владика Николај“ својим ангеоским појањем увеличао духовну радост присутног народа. Верници, усхићени божанским певањем, прате хор и стварају нестварну атмосферу. Утисак је да нас појање на небо узноси.

У веома надахнутој беседи, јеромонах Рафаило, настојник манастира Подмајне, поред осталог рекао је: „Долазимо овде браћо и сестре из једног јединог разлога. Поклонивши се Светом Лазару, поклонивши се и свим Светим мученицима и новомученицима, заједно са њима да се поклонимо тројици Светој и животворној и да на овај начин, а по Божијем благослову, исповједимо смрт Господњу и објавимо Његово Васкрсење.“

После Свете Литургије одржан је парастос свим изгинулим борцима у ратовима од Косова до данашњих дана.Домаћин данашње славе био је Зоран Шпајаковић, успешан приватник из Љубића. Он је данас пола славског колача предао Владу Милићу и Драгану Рајаковићу, такође успешним привредницима, чиме су симболично одређени домаћини славе за идућу годину.

Као и прошле, и ове године је старешина храма, протојереј хаџи Владан Милосављевић, поделио награде за постигнуте резултате и то: Луки Илићу – ђаку генерације основне школе „Танаско Рајић“ из Љубића, установи за децу са специјалним потребама „Зрачак“, одељењу физикалне медицине и рехабилитације, као и дечијем одељењу болнице „др. Драгиша Мишовић“ из Чачка.

Подељене су и награде за избор најлепшег славског колача: Прва награда припала је Ивани Никитовић, друга Драгици Милојевић, а по избору жирија на трећем месту је колач пекаре „Понс“.
Пре почетка пригодног културно уметничког програма у извођењу КУД-а „Танаско Рајић“, истоимено друштво голубара пустило је голубове из порте храма као симбол мира и љубави.

После пажљиво саслушаног програма, многобројни верници су уживали у трпези љубави коју је приредио домаћин славе Зоран Шпајаковић са црквеним одбором.Стара српска јела која редовно припрема и излаже изворна група КУД-а „Танаско Рајић“ дала су посебну сласт и допринела уживању присутног народа.

Преузето: храм св. кнеза Лазара на Љубићу (фотогалерија)