Верска настава: Наша школа у сусрет Божићу

braca-vilotijevic-bozic-22Ових дана у Основној школи „Браћа Вилотијевић“ у Краљеву са издвојеним одељењима Јарчујак, Грдица и Дракчићи, са посебном пажњом су осмишљени програми за ученике Верске наставе који су у корелацији са другим предметима као што су Грађанско васпитање и Ликовна култура. Кроз различите радионице, ђаци успевају да радосно ишчекивање једног од највећих хришћанских празника Божића, осмисле кроз посебне паное и поставке који најбоље дочаравају и причају догађај из Витлејема.

Ученици нижих разреда, марљиво, већ данима израђују честитке са божићним мотивима које ће изложити на продајној изложби у холу школе, а од зарађеног новца помоћи куповину наставних средстава за своју учионицу. На овај начин код деце се развија осећај самодоприноса у својој заједници и окружењу.

У издвојеном одељењу Јарчујак у току је израда божићног експоната „Моје место у данима Божића“ заједнички пројекат ученика Верске наставе и Грађанског васпитања, а биће изложен од 27. децембра у Градској библиотеци “Стефан Првовенчани“.

braca-vilotijevic-bozic-33Свако ко у наредном периоду уђе у хол школе „Браћа Вилотијевић“ не може а да не примети импозантан приказ Христовог Рођења, употпуњеног са Витлејемом у позадини и мудрацима које води звезда до вертепа, док анђео објављује пастирима радосну вест о Рођењу Спаситеља. Ово је вишенедељни рад ученика осмог разреда који су у слободно време израђивали моделе личности, које прате овај приказ. У постављању вертепа узели су учешће и други наставници као и помоћно особље школе.

 

Овакав мотив је израђен и у друга три издвојена одељења. У Грдици је приказан вертеп, израђен према канонском иконографском приказу Рождества, а у Дракчићима и Јарчујаку су у форми паноа приказани најбитнији моменти ове сцене.

Поред ученика који са посебном пажњом прате и осећају дивљење гледајући Богомладенца у јаслама, Витлејемску звезду и пастире који журе према пећини, овакав призор привлачи и старије, наставно особље  и родитеље који на тренутак подсећају себе на једину непролазну и вечну истину љубави Бога и човека, коју доноси Богомладенац својим рађањем у данима Божића.

Вероучитељ

Милан Милутиновић