Вероучитељи у улози филмског редитеља и глумца

У Основној школи ,,Вук Kараџић” у Kраљеву, покренут је едукативни серијал епизода на тему паметног и безбедног коришћења мобилних телефона, тј. њиховом употребом и злоупотребом са којом се сусрећу младе генерације. Циљ овог серијала је едукација младих, подизање свести о функционисању савремене технологије у свакодневном животу, њеним добробитима, као и злоупотреба истих.

Аутор овог серијала је наставник верске наставе Марко Јоргић, који је са својим одељењем 7-5 снимио четири епизоде. У овом серијалу поред ученика седмог разреда улоге су имали и наставници, и то, наставник верске наставе Михајло Живковић, наставник српског језика Јасмина Стоисављевић и Марија Радосављевић, наставник ликовне културе. „Фокус генерација“ ушла је у финале КРЕФ такмичења који ће се борити за ,,Просветни оскар“, које се одржава од 4. до 6. октобра. Креф је такмичење у кратким едукативним филмовима које је подржано од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе.

 

Речи похвале и подршке стигле су из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, од државне секретарке Татјане Матић, која је изјавила следеће: Свако четврто дете у предшколском узрасту и више од половине деце у школском узрасту има бар један дигитални уређај. На интернету проводе дневно више од четири сата, често без родитељског надзора. Дигитални свет пружа неслућене могућности, али се мора водити рачуна о безбедности. Сви ми можемо да допринесемо подизању свести о паметној и безбедној употреби модерних технологија. Баш то је урадио и наставник веронауке у ОШ „Вук Kараџић“ из Kраљева, Марко Јоргић, који је дошао на идеју да са својим одељењем сними едукативни серијал „Фокус генерација“. Браво наставниче!

Серијал можете погледати на YоuТube, кликом на следећим линковима:

Прва епизода: https://www.youtube.com/watch?v=-5w8vXFC6ng

Друга епизода: https://www.youtube.com/watch?v=j3u0uBX4LsI&t=3s

Трећа епизода: https://www.youtube.com/watch?v=ne6jxkwMSTQ&t=147s

Четврта епизода: https://www.youtube.com/watch?v=WbY-nTqAC4o&t=22s

Марко Јоргић, вероучитељ