Велики литургијски благослови у Вранешима

IMG_8813Дана 07. августа 2016. године парохија вукушичка у Архијерејском намесништву жичком имала је част да угости свога Архипастира Преосвећеног Епископа г. Јустина, који је дошао да освешта новосаграђени храм Светога Саве у Вранешима , највећем селу наше парохије. Храм је започет 1998. године заједничким залагањем Црквеног одбора и Месне заједнице. Грађен је прилозима мештана  и њихових пријатеља.  У њему се по благослову Епископа већ годину дана служи Света Литургија. Наше село се може похвалити и тиме да сада у  свештеном чину има 7 својих житеља, од чега су 4 клирици наше Епархије.

IMG_8854По завршетку чина освећења храма Преосвећени Владика је служио Свету Литургију, а салуживали су: Архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић, секретар Епископа жичког протосинђел Сава (Илић), Аријерејски намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, протејереј-ставрофор Станоје Лазаревић, пензионисани парох вукушички и први старешина храма, старешина храма протонамесник Дарко Несторовић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Александар Каранац из Пожеге и ђакон Младен Миливојевић из Ариља.

IMG_9020После Херувимске песме Владика је ђакона Младена рукоположио у јерејски чин, нарекавши га за новог пароха вукушичког. Поред њих на служби је било још три свештеника наше епархије.

Пред пуним храмом вернога народа Владика је у надахнутој беседи похвалио  подвиг градитељства и подсетио све нас на то да заједницу са Богом и вечно спасење задобијамо само кроз подвиг и нашу искрену жељу за Царством Небеским, те да морамо искрено радити на себи ако желимо да га задобијемо.

Посебност овог дана чини и то што су са Владиком служили први старешина овог храма отац Станоје, садашњи старешина отац  Дарко, као и будући старешина отац Младен. То је литургијску радост учинило још торжественијом. Верни народ Божији је био у прилици да на трократни Архијерејски позив  Достојан громогласно одговори саглашавајући се вољи Божијој са: Достојан.

Празнична радост је настављена за трпезом љубави. Подељене су Архјерејске грамате заслужним појединцима. Присутнима се обратио старешина храма о. Дарко захваливши Преосвећеном Владици на доласку и свим гостима и парохијанима на присуству.  Подсетио је све на лепе тренутке из историје изградње храма и на то да је храм, како је време одмицало, заиста постао место сабрања верног народа и светиња која је омилела народној души, а нарочито омладини.

Парох вукушички

                                                                                                                          протонамесник Дарко Несторовић