Велика божићна хуманитарна акција Цркве у Пожеги

Божић је време када би требало чешће да се сетимо једни других. Хладни  зимски дани и празнична атмосфера интензивније нас упућују једни на друге. Христова заповест да не заборавимо оне који су гладни, болесни, на тешким радовима или пак у било којој другој тескоби, неопходно је да постане свакодневница нашег хришћанског живота.

Мештани града Пожеге на челу са свештенством, сваке године о Божићу сећају се својих суграђана који живе у тешким материјалним, социјалним, економским и другим тешким околностима. И ове године на почетку божићног поста, братство цркве у Пожеги објавило је позив мештанима да се придруже у хуманитарној акцији прикупљања намирница, хране, хигијене… за оне породице које припадају социјално угроженом делу. Акција је завршена на Бадњи дан. У том периоду стигле су велике донације и прикупљена су знатна средства којима је омогућена помоћ седамдесет породица, а помоћ је једнако расподелило свештенство пожешке цркве по својим парохијама. Захваљујући добром човеку са својом породицом и пријатељима из Канаде, направљено је осамдесет пакетића за децу из основних школа ,,Петар Лековић“ и ,,Емилија Остојић“, као и за децу из породица тешког материјалног стања и децу која су остала без једног или оба родитеља.

На сам празник Рођења Христовог када традиционално по храмовима ломимо Чесницу у којој се налазе сребрни и златни новчићи, управо саме новчиће донирале су две златаре из Пожеге као и  више  верника, а саме Чеснице дело су и дар пекара ,,Наша пекара Ариље“ и ,,Пекара Ивановић и Антонела“ из Пожеге. Припремљено је пет чесница са по четири дара у свакој односно укупно двадесет сребрњака и два златника.

 

Дело вредно пажње јесте и прикупљање помоћи породици недавно преминулог свештеника Војка Михајловића, пароха при трећој пожешкој парохији, у којој се одазвало велики број људи и на тај начин изражавајући своју љубав према цркви и њеним носиоцима.

Дело љубави које смо у претходном периоду имали прилике да видимо међу мештанима Пожеге у многоме подсећа на позив Св. Апостола Павла Коринћанима да се помогне цркви у Јерусалиму која се тада нашла у тешкој ситуацији. Позив свештенства цркве у Пожеги наишао је на одзив великог броја људи који су своју љубав на делу показали. Благодаримо Богомладенцу Христу као и свима који су учествовали у овом делу као и свима онима који су у  претходној години на било који начин помагали своју цркву. Уз молитву Господу да свима узврати на добро, ми позивамо све оне који још нису узели учешће у ширењу добрих дела да се придруже и принесу, најпре своје срце Богу како би смо сви заједно са светим анђелима узвикивали ,,Слава на висини Богу и на земљи мир међу људима добра воља.“

У име братства Цркве у Пожеги,

ђакон Михајло Живковић