Васкрсни Понедељак у Чачку

P1070124Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин благоизволео је да радост Васкрсења Господњег литургијски прослави и у свом родном граду Чачку. Владика је служио Свету Архијерејску Литургију на Васкрсни Понедељак у храму Вазнесења Господњег у Чачку.

Богомудри ава Јустин Ћелијски казује: „Васкрсење Господа Христа потиснуло је сва дела, сва чуда, сву доголготску биографију Христову, и силом своје неизмерне вредности наметнуло себе за центар Хришћанства. Ако се Хришћанство може свести на догађај, онда је тај догађај – Васкрсење Христово. Ако се Хришћанство може сабрати у један дан, онда је тај дан – не дан рођења Исусовог, већ дан васкрсења Исусовог.“ Прослављајући највећи од свих Догађаја у Цркви верници су се окупили у Саборном храму да са својим Владиком прославе „Једину Нову Ствар под сунцем – Васкрсење Господње“.

Са Владиком су, у пуној Цркви, служили Архијерејски намесник трнавски протојереј мр Небојша Дабић, старешина храма Вазнесења Господњег протојереј Мирослав Петров и бројно свештенство и ђаконство уз појање хора „Вазнесењски“ из Чачка.

У беседи Епископ нас је подсетио на смисао нашег живота који није у пролазностима овога света, позвао на молитву и присаједињење са једином извесном будућношћу, будућношћу у загрљају са Христом.

Кличемо са целом Христовом Црквом „Христос Васкрсе!“, „Ваистину Васкрсе!“

Вероучитељ Ђорђе Чоловић