Усековање главе Светога Јована Крститеља литургијски прослављено у Манастиру Свете Петке у Стублу

На дан када Света саборна и апостолска Црква празнује Усековање главе Светог Јована Крститеља литургијски смо прославили празник у Манастиру Свете Петке у Стублу, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. Саслуживали су: архимандрит Стефан, служачи у овој светој обитељи, архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, као и протођакон Александар Грујовић.

Усековање главе Светог Јована Крститеља је црквени празник који је уједно и једнодневни пост. Данас је за Цркву Божију још један велики петак, јер је убијен највећи од жене рођен. Догађај који је био повод за успостављање овог празника описан је у (Мт 14,1-13); Ирод Антипа, син Ирода Идумејца, оженио се (други брак) Иродијадом, женом свога брата Филипа. Због тог неморалног чина, Свети Јован га је без икаквог страха јавно разобличио пред целим народом. На рођендан Ирода Антипе, Иродијадина кћи,пошто је претходно игром опчинила Ирода, а по наговору њене зле мајке, тражила је главу Светога Јована Крститеља и Претече Господњег .Ирод се због тога ожалостио али ипак је наредио да се посече глава Светога Јована. Главу Јованову Иродијада је закопала у своме дворцу, а тело су ученици Јованови сахранили у Севастији (стара Самарија), у Палестини. Једна од занимљивости данас је та да се рука Светога Јована Крститеља налази у Цетињском манастиру, што је велика радост за Српску Православну Цркву која ове године прославља 800 година аутокефалности.

Епископ Јустин у својој данашњој беседи обратио се народу рекавши да је по речима Господњим Свети Јован највећи рођен од жена. Велики славни пророк подвижник., ревнитељ баш као и Свети пророк Илија. Свети Јован је имао углед код свих људи, чак и код цара Ирода, који га је радо слушао. Велики Свети људи никада се не могу сложити са неправдама овога света. Неће они дизати војску или било какву револуцију већ ће смиреним речима свакоме рећи оно што треба да исправе код себе. Свети Јован је говорио да Ирод не може имати жену брата свога, да је то противно закону. Он није мислио на закон него се бринуо за душу Иродову – јер закон убија а дух оживљава. Тај дух Божији, та сила Божија требало је да Ирода умудри. Салома, кћи Иродијадина је својом игром, учинила да Ирод неопрезно и адаптиранан на страсти овога света заборави ко је Свети Јован и какав однос имађаше према њему.

Владика се осврнуо на то какви смо ми људи, како схватамо даашњи однос према свету, како се односимо према Богу, према ближњем своме. Неки сматрају да у овам животу могу да чине шта хоће под условом да не страдају од овоземаљске власти. Ипак, правда Божија и власт Божија се не дешава одмах.Господ чека на наше покајање којим обнављамо благодат Крштења. Човеку у свету је све примамљиво где човек заборави на Бога на ближње, на благодат Божију.

Данас када прослављамо овај празник, он нас подсећа шта је наше призвање – а то је Царство небеско и живот вечни. Епископ је заблагодарио Светом Јовану и Претечи, помоливши се да нас Господ помилује молитвама Светога Јована.

У току Свете Литургије Светом Телу и Крви Господњој приступило је сестринство манастира на челу са игуманијом мати Маријом, као и верни народ Божији. По свршетку Свете Литургије уготовљена је пригодна трпеза.

Чтец Петар Ђерковић