Унутрашњи свет образовања – “Богослужење као вид учења“

Дана 05.06.2016. године у Врњачкој бањи одржан је семинар за вероучитеље акредитован од Министарства просвете.

Назив семинара Унутрашњи свет образовања – “Богослужење као вид учења“.

Предавачи:  Снежана Павловић, заменик председника комисије за верску наставу, др Србољуб Убипариповић, као и др Раде Кисић, предавачи на Православном богословском факултету у Београду.

Учесници:  вероучитељи Епархије жичке и Епархије крушевачке

Предавачи су тему семинара поделили на четири дела:

  1. Литургика
  2. Поље људских права
  3. Интегративна настава
  4. Практичне вежбе

 

У првом делу семинара предавач Србољуб Убипариповић. jе на најбољи могући начин, уз помоћ технологије, живе речи и дијалога повезао Верску наставу са Богослужењем.

Предочио је да вероучитељ треба да је свестан своје улоге у настави. Верска настава је у правом смислу речи Богослужење. Господ је дао дар вероучитељима да уђу у школу и сведоче о вери. У њиховим рукама је нешто драгоцено. Треба схватити у којој мери Верска настава може бити вид креативности, иновативности и корелативности са другим предметима. Теме које је професор дао као пример су “Воде“ и “Светлост“. У тим темама је објединио теологију, историју, филозофију и биологију.

 

*Почевши од система снабдевања водом, преко питања Зашто вода има значај у богослужбеном смислу, до исказивања чистоте преко крстионица освртајући се на историју.

*Препознавање истинске светлости, шта за нас значи светлост, њена улога, па све до питања О чему ми из Цркве можемо говорити на ту тему.

 

У другом делу семинара доцент др Раде Кисић поставио је питање да ли се треба бавити људским правима у Верској настави и какав је став Цркве у вези са тим. Приказао је како се могу искористити јеванђељске приче које носе дубокоумну поуку о човеку, затим, документ Милански едикт, улога цара Константина, Јеврејски храм и др.

Затим, Снежана Павловић је у трећем делу семинара говорила о Интегративној настави. Таква настава подразумева човека који има широко образовање у мору информација и међу предметној компетенцији (која је темељ интегрисане наставе) квалитетно одржати час. Вероучитељ треба да схвати да компетенција није само стручност, већ знање, вештине, врлине и став.

Завршни део семинара био је спровођење свега наученог кроз практичне вежбе одржане у порти цркве.

Већина учесника је ово заједничко дружење започела на Литургији у Цркви Рођење Пресвете Богородице.

Семинар је, уз Божију помоћ, протекао у најбољем реду уз још једно дивно дружење.

Захвалност Туристичко угоститељској школи која је омогућила пригодан ручак.

вероучитељ Драгана Костадиновић