Ученици Верске наставе у посети знаменитостима нишког краја

116У недељу, 9. 10. 2016. године, ученици краљевачке Гимназије, њих 75, са професором протојерејем Миломиром Радићем кренули су на излет.

Том приликом посетили смо манастир Светог Романа, археолошко налазиште Медијану, културно-историјски споменик Ћеле-кулу и Саборну цркву нишке Епархије.

Наша прва одредница на путовању био је манастир Светог Романа, где смо присуствовали Светој Литургији. Овај манастир,  један од најстаријих у Србији, посвећен је Благовестима Пресвете Богородице. Подигнут је на месту где се подвизивао и упокојио преподобни Роман Синаит, чије се свете мошти и данас чувају у манастирској цркви. Након Свете Литургије срдачно су нас угостили монаси ове светиње.

Затим смо се упутили ка Медијани, архолошком налазишту на периферији Ниша. Тамо смо имали прилику да видимо остатке царске виле у којој је Константин Велики боравио, с обзиром да је често посећивао родни град. Импозантни мозаици очувани до данас, сведоче о сјају римске уметности раног 4. века.

У наставку путовања посетили смо Ћеле-кулу, симбол страдања срског народа у борби против турског окупатора. Наш вероучитељ, протојереј Миломир прочитао је говор Светог Владике Николаја на Видовдан 1916. године у цркви Светог Павла у Лондону. Овај говор је оставио снажан утисак на све нас.

Излет смо завршили обиласком цркве посвећене Силаску Светог Духа на Апостоле, која је уједно и саборни храм нишке Епархије. Протојереј Миодраг Павловић упознао нас је са историјом овог велелепног храма.

Посета овако значајним религијским и историјским споменицима одржава нас јаким у вери и обавезује нас да не заборавимо наше порекло и прошлост.

Ксенија и Василије Камиџорац