Ученици Верске наставе Долином јоргована

DSCN1145У организацији вероучитеља Стефана Милошевског и Михајла Живковића, ученици и професори Медицинске школе у Краљеву, њих око четрдесет, имали су прилику да по прелепом дану 1. априла 2017. године посете неколико древних манастира у Рашкој области.

Ученици су најпре посетили храм апостола Петра и Павла у Расу, најстарију цркву на простору Србије, где је тамошњи парох отац Томислав приредио пријатну добродошлицу и ђаке упутио на значај и вредност ове хришћанске светиње. Екскурзија је потом пошла пут обновљеног манастира Ђурђеви Ступови, задужбине великог жупана Стефана Немање, где је настојатељ манастира јеромонах Герасим одржао поучну беседу, а убрзо, према старом монашком обичају, угостио посетиоце у просторијама манастирског конака. Након краћег одмора у Новом Пазару, група је кренула према манастиру Градац, задужбини краљице Јелене Анжујске из 13. века, да би у поподневним сатима као последња дестинација био манастир Студеница. У Студеници ђаке је поздравио високопречасни архимандрит Тихон, а сам манастир његов значај, ризницу као и читав манастирски комплекс, срдачно је представио манстирски кустос Зоран.

Охрабрени, окрепљени са прегршт новог и корисног искуства и знања, ученици и професори завршили су једнодневни излет у раним вечерњим сатима уз жељу да се заједничко дружење и путовање у скорије време поново организује.

Михајло Живковић, вероучитељ