Ученици Краљевачке Гимназије у посети манастирима Овчарско-кабларске клисуре

20160605_111641У недељу, 05. 06. 2016. године, ученици Гимназије са професором протојерејем Миломиром Радићем, имали су прилику да возом отпутују у Овчар Бању, где су обишли три манастира – Никоље, Успење Пресвете Богородице и Благовештење.

Са  железничке станице смо кренули око пола 7, новим руским возом. Вожња је трајала мање од једног часа и била је удобно и занимљиво искуство, јер је многим ученицима био први пут да путују „пругама“. У Овчар Бању стигли смо око пола 8 и одмах  смо се запутили ка манастиру Никољу, који се налази  на обали Западне Мораве.

У манастиру из XV века, у самом подножју Каблара, присуствовали смо Светој Литургији, коју је служио о. Миле. Љубазне монахиње угостиле су нас доручком, а касније су нам причале о историји самог манастирског комплекса. Древност и културни значај ове светиње неизмерни су. Једно време, владарска породица Обреновић боравила је у манастиру, да би се склонила од Турака.

Пут смо наставили пешке ка манастиру Успење. Морам приметити да је природна лепота саме клисуре све оставила  без даха, па нам пешачење није тешко пало. Потом смо стигли у манастир који је обновио Епископ жички Николај Велимировић пред Други светски рат. У најмлађем манастиру Овчара и Каблара, видели смо нетипичну црвку за наше просторе, својствену црквама охридске школе. Монахиње су нам показале и рукописну књигу из 1565. године која је преписивана у овом манастиру.

Путовање смо завршили у манастиру Благовештење, у подножју Овчара, где смо сазнали пуно занимљивости о иконама, иконостасу и фрескама манастира.У овој светињи  замонашио се покојни патријарх Павле. И у овом манастиру, као и у претходна два срдачно смо дочекани, па смо због тога  пожелели да опет дођемо. После обиласка, кренули смо назад на станицу како бисмо сачекали воз за Краљево.

                                                              Лазар Симић, ученик I разреда Гимназије у Краљеву