У Сирогојну прослављен Свети Сава

У вечан спомен биће праведник (Пс 112, 6)

IMG_20170127_085242На Савиндан 27.01.2017. у Сирогојну молитвено, у једномислију и благодарности прослављен је Свети Сава, који у срцима Срба православаца има ваистину вечан спомен.

У 07:30 часова почела је Света Литургија коју је служио презвитер Бојан Сујић. На Светој Литургији је поред одраслих верника присуствовало 43 деце, од тога 41 ученик Основне школе „Саво Јовановић“ Сирогојно, као и деца из Рожанства и Жељина која похађају исту школу.

На литургијском сабрању свештеник се обратио вернима подсећајући да лик Светога Саве треба да буде свима подстрех да свако дело добро које радимо, треба да буде на корист целе заједнице, на њену радост и пуноћу и на умножење љубави. Ученицима је посебно пожелео срећан и Богом благословен празник. Поручио им је да ће током школског рада бити и оних ствари према којима ученик нема афинитет али да, молећи се Богу и Светом Сави, нађе у срцу свом жељу да истрајава и из послушања према родитељима и љубави према заједници савлађује све што се од њега тражи. Посебно је нагаласио да увек имају на уму да поред родитеља који свакодневно брину о њима, живи и Бог који сваког тренутка неуморно брине о свакоме од нас и да му се молимо и захваљујемо, као и нашим родитељима.

Сва деца су се причестила Светим Тајнама и након Свете Литургије, отпевавши прву строфу химне Светом Сави, добили су светосавске пакетиће која је припремила ЦО Сирогојно.

Презвитер Бојан Сујић је у 11:00 часова освештао славски колач и жито које су припремили ученици 8. разреда ОШ у Сирогојну. Приликом освештања презвитер Бојан Сујић се обратио управи школе, наставницима, ученицима и родитељима честитавши им славу и пожелевши срећан и Богом благословен рад. Том приликом подсетио је све присутне да рад сваког појединца треба да буде намењен целокупној заједници, баш као што је то чинио и Свети Сава. Такође је подсетио на једноставне, али врло садржајне речи блаженопочившег Патријарха српског г. Павла „будимо људи“ којима нам поручује да на почетку хришћанског живота управо треба прво да будемо добри људи, да бисмо били и добри хришћани. Након пригодног програма и ручка свештеник је поделио у 14:00 часова светосавске пакетиће за 19 малишана предшколске установе „Пахуљица“ чије се истурено одељење из Чајетине налази у Сирогојну при основној школи за малишане из Сирогојна и околних села.

Радост и мир у Господу су током целог дана били присутни у срцима људи који су тога дана били у Сирогојну, како у храму тако и у основној школи. Са надом да ће заувек блажени лик Светога Саве бити путоводитељ свима нама ка Богу Тројичном, коме нека је слава у векове векова. Амин.

 дипл. теолог Сандра Сујић