Прослава славе и дана 2. бригаде Копнене Војске у касарни „Рибница“ у Краљеву

DSC_4844На Петровдан, у касарни „Рибница“, у Краљеву, традиционално је прослављен дан 2. бригаде Копнене Војске. Прослава је започета Светом Архијерејском Литургијом у богослужбеном  простору, који је посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.

У току свете Литургије, Епископ Жички Господин Јустин обратио се  свим сабраним припадницима 2. бригаде КоВ, на челу са  командантом пуковником  Жељком Кузмановићем. У својој беседи између осталог Преосвећени  је говорио  о домостроју спасења човека. Још на Превечном Савету Свете Тројице одлучено је да Син Божији,  Друго Лице Свете Тројице,  постане не анђео, не неко друго више биће већ истински човек као и  што је од вечности истински Бог…. Стари Завет је Педагог за Христа. У Новом Завету Христос је све заповести сажео у две највеће новозаветне заповести: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим, и:  Љуби ближњега свог као самога себе.

Проповедници те спасоносне науке су управо апостоли Петар и Павле. Апостол Петар, иако га се три пута одрекао, кроз покајање и  потврду да љуби Христа је поново враћен у апостолско достојанство. На камену исповедања  такве вере, Христос је утврдио Цркву своју, коју ни врата паклена неће надвладати. Апостол Павле, иако гонитељ првих Хришћана, после чудесног обраћења и усхођења до трећег неба постао је апостол незнабожаца.

Епископу Жичком у Светој Литургији саслуживали су војни свештеници капетан Ђорђе Димић и потпоручник Владан Вуковић, као и Архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић, јереј Дејан Марковић и протођакон Александар Грујовић.

Након одслужене Свете Литургије, дочеком војничке заставе и свечаним постројавањем отпочет је војнички део прославе. Том приликом заступник команданта пуковник Жељко Кузмановић, пригодним говором, пожелео је добродошлицу гостима. Међу многобројним војним званицама и гостима, ову свечаност увеличали су и представници Градске управе, Министарства унутрашњих послова, удружења војних пензионера, удружења ратних ветерана ратова деведесетих година, и других институција града и округа. Најбољим појединцима свих јединица бригаде додељене су стимулативне мере и похвале, као награда за самопрегоран рад и постигнуте резултате. Након завршеног војничког дела прославе и испраћаја војничке заставе, заступник команданта позвао је све госте и најближе сараднике на пригодно послужење у војнички клуб касарне „Рибница“.

Помоћник војног свештеника

Старији водник прве класе

Милош Коцић