У манастиру Преображење служена Света Архијерејска Литургија

Photo1370Дана 22. јануара, у Недељу по Богојављењу, када прослављамо Светог мученика Полиевкта , Светог Филипа Московског и Светог Јону Кијевског,  Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преображење на Овчару.

Преосвећеном Епископу  саслуживали су архимандрит Венијамин, игуман манастира Преображење, протојереј Србољуб Стојковић и протођакон  Александар Грујовић.

У надахнутој беседи Преосвећени Владика говорио је о миру Божијем који нам је дошао Оваполећењем Логоса. Богојављењем је показано Божанство Христово. Дух Свети потврђиваше ово јављање Бога у свету.  Уласком Христа у Јордан струје његове уплашише се и устукнуше пред Оним који има власт над свиме.

Владика је истакао покајање као почетак духовног живота. Важност преумљења јесте  да што смо на већем степену самокритичности и свесности своје грешности, тиме смо више отворени према Богу и способни да спознамо Тајне Божије и да у њима учествујемо. Владика је поучио народ о тежини греха који чинимо према ближњима, а који је у ствари  грех према самом Богу. Истакао  је светоотачку мисао да не можемо волети Бога кога не видимо, ако мрзимо брата кога видимо. Величина  и назначење човека је огромно, јер Бог је постао човек да би човек постао Бог. Ту силу можемо да користимо и имамо само ако живимо по Божијим заповестима.

P1090455Епископ је нагласио да треба да се чувамо преузношења и гордости, оног због чега је врховни архангел био збачен с неба и постао највећи противник Бога и људи. Владика је истакао примере сада већ светих људи, Светог Порфирија Кавсокаливита и других светогораца. Говорећи о чудима која су чинили, приметио је да је у основу свега стајало њихово велико смирење. Овим речима о важности смирења, које нас оспособљава да постанемо учесници Богојављења, Преосвештени Владика је завршио своју беседу пожелевши свима мира, радости и благостања у години Господњој која је пред нама.

Празнично славље настављено је за трпезом љубави, где је архимандрит Венијамин захвалио Преосвећеном Владики што је ову литургијску заједницу удостојио своје посете и принео Свете Дарове пред Престо страшног Господа Славе.

                                                                                                            чтец

                                                                                                                  Владан Макањић