У Љигу прослављено Рођење Светог Јована Крститеља

IMG_6352Рођење Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, је празник који  љишка црква као своју крсну славу, сваке године  свечано  прославља.

Уочи празника служено је бденије на којем је началствовао јереј Дејан Антић, парох при храму у  Калуђерици, а присуствовали су: јереј Славко Папић, војни свештеник при Војној гимназији у Београду, парох лештански јереј Светозар Арсовски, парох моравачки јереј Миодраг Марковић, и ђакон Слободан Пејовић. Старешину цркве и све присутне вернике обрадовао је  дар љишкој цркви  о. Дејана Антића; честице моштију  Светог Јована Претече, Светог Петра Коришког, Светих мученика Превлачких и миро од моштију Светог апостола Филипа.

На дан храмовне славе служена је Света Литургија у 8.30 часова на којој је началствовао гост из Крагујевца, свештеник Петар Бранковић, а саслуживали су протојереј Светолик Зечевић, парох љишки у пензији, јереј Миодраг Марковић парох моравачки, старешина цркве љишке протојереј Светолик Марковић и ђакон Слободан Пејовић. За певницом су појали појци из Саборне цркве Светог Саве у Краљеву и проф. Цетињске богословије г-дин Благоје Рајковић.

Већина присутних верника је приступила Чаши Спасења.

Традиционално на овај свети дан се врши и обход око храма, а потом и  литија  улицама Љига, са читањем Јеванђеља на тргу  у центру варошице. У литији су учествовали; председник Општине Љиг  г-дин Драган Лазаревић са својим сарадницима, академик Милован Данојлић, представници Полицијске станице Љиг, фолклорна друштва, гости и присутни народ Божији. По повратку литије у порту и помена упокојеним ктиторима и приложницима храма,  извршен је обред ломљења славског колача, који је ове године као домаћин славе припремила г-ђа Зорица Филиповић из Београда. Старешина цркве је у  беседи нагласио важност љубави коју хришћани морају имати да би на тај начин посведочили своју припадност Цркви и задобили непролазно и вечно Царство Небеско. Захвалио се домаћину славе и свима који несебично помажу своју цркву, а такође позвао све да узму учешћа  у  започетим радовима на изради живописа у храму.

Трпеза љубави је уследила као наставак радости и литургијског сабрања.

У пригодном програму за време ручка учествовали су: КУД „Лука Спасојевић“ из Љига, певачка група „Горња Јасеница“ из Јарменоваца, певачка група „Златне руке“ из Љига и Милица Марковић ученица музичке школе из Лазаревца.

протојереј Светолик М.