У Краљеву представљена књига “Синови Светог Саве“, аутора др Владимира Димитријевића

У склопу циклуса предавања који се Светосавском храму у Краљеву одржава са благословом Епископа жичког Г. Јустина, представљена је књига „Синови Светог Саве“. Публици се обратио аутор др Владимир Димитријевић, говорећи о Светом Владики Николају, Преподобном Јустину Ћелијском и Патријарху српском Павлу. Управо ове три личности из новије историје Српске Цркве представљају окосницу књиге којој је било посвећено вече, а која је ове године објављена у издању Catene mundi.

 

Предавач је истакао да му је основна мотивација у састављању ове књиге била жеља да многе моменте и догађаје везане за ова три велика духовника читалачкој публици понуди на једном месту. Њих је представио у историјској сложености времена у коме су деловали, а где су сви оставили траг који до данас не бледи. Плодови њиховог рада су видљиви на сваком месту где су боравили, а догађаји из њиховог живота о којима сведоче савременици, као и списи које су оставили, представљају трајно благо Цркве које надахњује и надахњиваће многе генерације. Наводећи велики број мисли тројице богослова, предавач је закључио да је, уз све разлике, главна тачка њихове сличности и сусрета, Господ Исус Христос.

Идуће предавање на тему „Псалтир – књига молитве“ биће одржано у суботу 21. маја у 19. 00. Говориће проф. др Ненад Божовић, доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Протонамесник Александар Р. Јевтић