У Краљеву литургијски прослављен празник Светих Козме и Дамјана

Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, посетите немоћи наше, на дар сте добили на дар и дајте нам (тропар Светих глас осми).

 

Свети мученици римски Козма и Дамјан, који су својим даром исцељивања чак и самог римског императора Карина, који их је подвргао мукама, убедили да хришћани не треба да буду прогањани, су литургијски прослављени у Храму Светог Саве у Краљеву.

Светом Литургијом је началствовао наш Архијереј Јустин, уз саслуживање архимандрита Дамјана (Цветковића), архијерејског намесника жичког протојереја–ставрофора Ненада Илића, протосинђела Саве (Илића), протојереја Радоје Санда, јереја Дејана Марковића, протођакона Александра Грујовића, ђакона Стефана Милошевског и новорукоположеног клирика наше епархије ђакона Александра Јаћовића.

Литургија је одисала празничким расположењем између осталог и због тога што је Свети Дамјан молитвени заступник пред Богом и имендан нашег архимандрита Дамјана. Владика је у оквиру својих благосиљања на Великом входу њему зажелео спасење уз молитве Светога Дамјана. Сви који су били сабрани у храму су се придружили овим молитвеним благословима.

Нека Господ дарује да се ови благослови остваре и да сви ми славећи Светитеље Господње још умешније почнемо да ходимо по стазама спасења! Амин!

Ђакон Стефан Милошевски