У Јабланици на Златибору прослављена храмовна слава

У златиборском селу Јабланици и у њеном храму ушушканом између стотину „столоваша“ борова, прослављен је, условно речено, празник Покрова Пресвете Богородице. Условно, јер слава Богородици, вечито траје и не престаје – у молитвама ми свакодневно призивамо Богомајку да нас спасоносно покрије својим Покровом!

Ево, већ 181. пут је овде служена Света Литургија на овај празник. Началствовао је протосинђел Урош, настојатељ Манастира Увац, уз саслуживање пароха негбинског протонамесника Драгослава Јараковића и Мирослава Неђића, пароха са Мачката.

Отац Мирослав је у празничној беседи подсетио на значај данашњег празника и цитирао руске Свете оце, који су казали, да је наша вера упућена на Свету Тројицу, а потом у молитвену помоћ Пресвете Богородице.

 

Након литије и освећења славског колача и жита, око двеста верника је угошћено на трпези љубави у храмовној сали, а за свечани ручак побринула се породица Милорада Марковића, ревносног хришћанина наше Цркве.

Храмовну славу су увеличале монахиње из Манастира Дубраве, затим ученици О.Ш. “Димитрије Туцовић“ из Јабланице, као и општинско руководство на челу са господином Миланом Стаматовићем.

Јереј Јован Стојковић