У Ивањици дочекане мошти руских светитеља

„Радујте се, сви свети, који су се у земљи Руској посветили “

                                                                                  (Акатист Светим Русима)

У години јубилеја, када Ивањички храм слави 180 година свог постојања, још једна велика духовна радост уприличена је у овом храму поводом доласка моштију 18 највећих светитеља из Русије.

Милошћу Божијом, благословом Eпископа жичког господина Јустина и Митрополита јарославског и ростовског господина Пантелејмона, мошти светитеља стигле су у Ивањицу у 15 часова дана 13. октобра у пратњи руске делегације коју су чинили: игуман Августин, настојатељ спасојаковљевског манастира, свештеник Александар, Александар Николајевич Конаникин, старији саветник амбасадора Руске Федерације, Андреј Лос, градоначелник Великог Ростова, Вадим Јакунин, оснивач хуманитарног фонда „Свети Григорије Богослов“, Николај Шувалов, велики пријатељ и добротвор нашег народа, као и Наталија Шатиљина иницијатор братских односа.

Свечани дочек моштију светитеља из Русије предводио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин заједно са свештенством и верним народом који је долазио и из околних градова, након чега су мошти изложене у храму на поклоњење и целивање.

Старешина храма протојереј Синиша Раденковић пожелео је добродошлицу гостима два побратимљена града Ивањице и Великог Ростова, захваливши се и рекавши да је ово велики дан и дар од Бога, јер је у Ивањицу дошла ризница благодати, најјачи састав Русије, осамнаест великих светитеља. У години када Црква у Ивањици обележава 180 година од изградње, обележено је недавно и 180 година српско-руских дипломатских односа. Радост је утолико већа што је први пут у дугој историји Цркве, један дипломатски званичник  икада посетио на овакав начин наш храм, истакао је старешина.

У спомен овог тренутка, уручена је захвалница Руској амбасади коју је примио Његова екселенција Александар Николајевич Конаникин.

Николај Шувалов власник ливнице,  ивањичкој Цркви поклонио је звоно на коме је приказан Спаситељ, Мамвријски дуб, на коме се моли са једне стране за српски, са друге за руски народ.

Епископ  жички г. Јустин, поздравивши присутне, рекао је у беседи; „Велика је радост и благослов, што ме је Господ удостојио да данас дочекам мошти сведока Христових, у навечерје великог хришћанског празника Покрова Пресвете Богородице. Ово је велики догађај за оба народа, зато што Пресвета Богородица посредује, моли се, за све нас. Светитељске мошти које су данас дошле у Ивањицу сведоци су Васкрсења Христовог. То су сви они људи који су победили смрт. Баш онако како је Господ победио, и то је доказ истините вере наше. То су светитељи који вековима чувају руски народ и данас су дошли да се друже са српским светитељима. Данас ми чинимо братимљење преко светитеља Божијих. Има ли већег и богоугоднијег дела, него да ми људи који следујемо Христу, гледамо на светле примере у историји рода људскога. Најбоље је ћутати и молити се њима, да посредују да завлада мир и љубав међу људима. Да оно што је Господ хтео са родом људским, да се сви спасу и дођу у познање истине, да се то оствари и у овом веку и у овоме времену. Много је невоља али Господ каже: „Не бој те се јер ја победих свет.“ Нека је благословен ваш долазак. Нека је благословен дан када су мошти руских светитеља походиле нашу благословену земљу. И нека Господ милости и љубави буде са свима нама у све векове и сву вечност. Амин“.

У ивањичком Дому културе у организацији града Ивањице и Цркве у вечерњим сатима уприличена је академија у част српско-руских односа.

Мошти осамнаест руских светитеља пребиваће у ивањичкој Цркви од 13. до 20. октобра. Свакодневно након Свете Литургије биће вршена богослужења за разне животне потребе верних.

 

Крај моштију током целог дана свештеници бде и помазују, тако да свако ко дође у храм може се помолити и целивати Свете мошти са вером да ће молитвама руских светитеља њихове молитве бити услишене пред престолом Цара Славе.

Ђакон Иван Ћурчић