У Храму Светог Саве у Краљеву прослављен спомен Светог Јована Крститеља

P1090398Свети Јован Крститељ као највећи међу онима од жене рођенима, по речима Спаситељевим, а по сопственим недостојан да одреши ремења на обући Господњој, погружен у тајни величине и смирења, прослављен је свештеномолитвено у небоземној  свепечатној, свеизворној и свеуворној литургијској Тајни над Тајнама. Благодарственим Приносом у Храму Светог Саве у Краљеву началствовао је Епископ жички г. Јустин, уз присуство и учешће свештеног братства храмовног и сабраног верног народа Божијег.

Надовезујући се на прочитани јеванђеоски одељак, Епископ је подсетио на велики догађај Богојављења у чијем се попразништву налази спомен предивног угодника Божијег Јована Крститеља. Сликовито изневши богоугодно житије овог небеског човека и земног анђела, подсетио је на храброст којом се одликовао велики ревнитељ и проповедник покајања.

Позивајући све на покајање, Свети Јован није изузетак учинио ни онога тренутка када је у питању био грех владара Ирода. Људска сујета и човекоугодништво су учинили да глава Јованова буде одсечена, али је правда Божија показала своју величину. Саломија је оба пута играла. Када је био рођендански бал Иродов она је играла да би Јованова глава остала на тањиру, а други пут је њена глава остала на леденом игралишту. Свештени спомен Јованов показује сву непредвидивост историје, као и Господње стајање над њом.

Свима присутнима Епископ Јустин је честитао празник, а свечарима који су узели учешћа и у литургијској прослави њиховог заштитника честитао је славу пожелевши да их Свети Јован заступа пред Господом.

јереј Александар Р. Јевтић