У Храму Светог Саве у Краљеву одржан концерт Камерног хора Музичке академије Универзитета из И. Сарајева

Упркос кишовитом времену необично хладног деветог мајског дана 2019. године Господње у Светосавском храму у Краљеву било је празнично свечано. Повода је било више: навечерје празника Спаљивања моштију Светог Саве коме је овај дивни храм посвећен, гостовање Камерног хора Музичке академије Универзитета из И. Сарајева, као и црквеног дечијег хора “Свети архиђакон Стефан“ из Краљева. Посебну радост и величанственост овом празнику дало је историјско присуство Његове Светости Патријарха српског Г:Г. Иринеја, нашег домаћина Епископа жичког Г. Јустина, као и великог броја Архијереја наше Свете Цркве сабраних на Светом Архијерејском Сабору који је у јутарњим часовима отпочео литургијским свештенодејством у Манастиру Жичи.

Публика жељна духовног укрепљена имала је прилику да ужива у композицијама Корнелија Станковића, М. Патерјајка, Сергеја Рахмањинова и других домаћих и страних аутора. За то се побринуо Камерни хор из И. Сарајева, под дирегентском палицом маестра Рада Радовића. У тренуцима предаха, ове велике људе музичке сцене замењивала су деца из састава црквеног дечијег из Краљева, којим са посвећеношћу руководи дирегент Милена Стојановић из Краљева. Програм је водио господин Радослав Премовић, који је изразито надахнутим и историјским освртима поетски казиваним чинио да историја Светог Саве и јубилеја који славимо буде јасно присутна и светла међу нама.

Велики број посетилаца је најбоље сведочанство жеље нашег народа да чује и нахрани се са извора духовности, који нас ове године посебно сабирају као верна чеда Светог Саве, одлучне да истрајемо на Путу Живота којим нас је овај дивни изданак рода нашег повео, а и даље нас ка Господу води.

Протонамесник Александар Р. Јевтић