У долини векова

Пратећи ток реке Ибра од студеничког краја кроз долину векова, краљева и јоргована и трагајући за заборављеним причама, ученици старијих разреда ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву су са својим вероучитељем осмислили јединствен пројекат. Три месеца они су трагали за подацима и изворима везаним за поједине знаменитости, локалитете и центре духовности, користећи материјал прикупљен посетама Градском музеју, оближњим манастирима и другим установама од значаја.

Кроз 16 експоната које су израдили захтевним техникама, покушали су да обједине све историјске периоде у развоју Краљева и Конарева. Приликом истраживања дошли су до интересантних података о археолошком локалитету Црквине у Конареву, необичном проналаску из I века Нове ере, бронзане аплике митолошког бића Силана. Као представника Богутовца, верно су дочарали и реконструисали изглед, праисторијског слона мастодона чији су фослини остаци нађени прошлог века у Богутовачкој реци. Посебна пажња је стављена на центре изворне православне духовности, манастире Студеницу и Жичу, као и Цркву Свете Тројице у Краљеву.

Како би показали да је Краљево, град на раскршћу путева увек био отворен за све људе добре воље и намере, експонатом католичке цркве у Краљеву подсетили су све, на оне који су присуством у овом граду оставили значајан траг. Развој града и његовог урбаног зачетка су појаснили кроз презентацију Господар Васиног конака – Духовног православног центра и Градског музеја.

Циљ овог пројекта је усмерен на буђење свести о вредностима тековина прошлих времена које су обликовале идентитет града Краљева и његове околине. Овај материјал су забележили кроз видео запис који ће монтирати у форми едукативног филма како би се могао користити у настави. Оваквим подухватом, трудимо се да останемо доследни наследници својих предака и свих оних који су развили пребогату заоставштину за будућа поколења.

Вероучитељ

Милан Милутиновић