У Бајиној Башти прослављен празник Светог Пророка Илије

 

IMG_2685Прослављање Светог Пророка Илије у Бајиној Башти је започело евхаристијским приносом – служењем Свете Литургије у којој су учешће узели свештеници, међу којима и неколико уважених гостију са стране, и народ који је испунио цео храм и велики део црквене порте. Литургијом је началствовао јеромонах Герман (Авакумовић), настојатељ манастира Рача, а саслуживали су свештеници: Архијерејски намесник рачански Милинко Лукић, Душан Томић (Ужице), Божо Главоњић (Рогачица), Крста Лазић (Пожега), Слободан Јаковљевић (Чачак), Мирко Крупниковић (Дуб), као и два ђакона – Александар Каранац из Пожеге и Милан Заграђанин из Бајине Баште.

Литургији су присуствовали и представници локалне самоуправе, ХЕ Бајина Башта, Националног парка „Тара“, Полицијске управе Бајина Башта, припадници Ватрогасне бригаде из Бајине Баште и други, којима Црквена општина дугује велику захвалност на несебичној помоћи у свим активностима наше црквене заједнице, а најпре на помоћи и активном учествовању у изградњи новог храма посвећеног Светом Сави.

На Литургији је беседио отац Слободан Јаковљевић, који је осим приказа живота пророка Илије вернима објаснио и значај пророка Илије и сталну актуелност његових дела и његове вере.

У наставку Евхаристије, свештеници су преломили колач са домаћинима овогодишње славе Зораном Марјановићем, Иваном Марјановићем и Иваном Максимовићем. Након чина ломљења колача, у име Црвене општине Бајина Башта уручена је мала помоћ породици Александра и Јелене Димитријевић, који имају петоро деце, а затим је верни народ кренуо у литију, која сваког Илиндана пролази улицама Бајине Баште.

Након литије и духовног окрепљења, верни народ се окрепио и телесно, на славском ручку спремљеном љубављу и трудом наших домаћина. Прославу је увеличало и Културно уметничко друштво „Миленко Топаловић“ својим наступом и приказом традиционалних српских народних игара.

дипл. теолог Ненад Зекавица

      фото: Дејан Секулић