Томина недеља у Ужицу

IMG_0941 (Large)На Томину недељу Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Георгија у Ужицу. Преосвећеном Владици су саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО Епархије жичке, протојереј-ставрофор Милош Босић, Архијерејски намесник ужички,  старешина цркве Светог Великомученика Георгија у Ужицу протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, старешина цркве Светог Апостола Марка у Ужицу протојереј-ставрофор Милић Драговић, протојереј Милан Филиповић, јереј Љубан Петровић, јереј Душан Томић и јереј Милан Луковић, које је у току Свете Архијерејске Литургије Епископ Јустин одликовао звањем протонамесника, као и протођакон Александар Грујовић и ђакон Младен Стевановић. Литургију је употпунио, својим појањем, ужички хор Светог Ђорђа, а ово евхаристијско славље увеличали су својим појањем и појци Саборног храма Светог Саве из Краљева.

IMG_1005 (Large)Архијерејској Литургији су присуствовали градоначелник Ужица Тихомир Петковић, и његов заменик Немања Нешић, као и директор Архива СПЦ Радован Пилиповић са својим колегама, који су дошли у Ужице ради отварања њихове изложбе „Митрополит Јосиф Цвијовић-духовник и ратник“ која гостује у Историјском архиву Ужице, а коју је након Архијерејске Литургије отворио Владика Јустин.

После апостолског и јеванђелског читања, Преосвештени Владика се вернима обратио речима поуке, тумачећи значај Томине недеље. Рекао је да је Свети Апостол Тома исповедањем Васкрслог Господа, након свог уверавања да је то заиста Он, речима „Господ мој и Бог мој“ то учинио за све будуће генерације,  додавши да је Господ велики и милостив  управо у свом односу према онима заблуделима, који се враћају вери, наводећи у том смислу и причу о блудном сину.

IMG_1118 (Large)Након Свете Архијерејске Литургије Владика Јустин је присуствовао отварању изложбе Архива СПЦ „Митрополит Јосиф Цвијовић-духовник и ратник“ у Историјском архиву Ужице, а затим је у парохијском дому у Ужицу уготовљена и трпеза љубави за Епископа и госте, које је, својим умилним певањем дочекао и дечији црквени хор „Ђурђевак“. Током трпезе, протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, старешина цркве Светог Георгија у Ужицу, захвалио се Преосвећеном Владици на његовом свагдашњем очинском благослову и речима поуке које нам доноси, рекавши да је радост тим већа јер су се све законске мере испуниле за почетак изградње новог храма Покрова Пресвете Богородице у насељу Крчагово у Ужицу, захваљујући се градоначелнику Ужица Тихомиру Петковићу, за његов несебични труд и помоћ да се земљиште за изградњу тог храма преведе у власништво Цркве.

IMG_1179 (Large)Након трпезе, Владика Јустин је посетио и цркву Успења Пресвете Богородице у Дрежнику, где је служио помен блажене успомене Митрополиту Јосифу Цвијовићу. Владику Јустина угостило је удружење које носи име Митрополита Јосифа Цвијовића, од кога је Преосвећени Владика на поклон добио портрет Митрополита Јосифа Цвијовића.

Ипођакон Немања Спаловић