Томина недеља и рукоположење у Храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима

У недељу Томину, 5. маја 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима.

Преосвећеном Епископу саслуживали су Архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, протојереј Милинко Стојковић, протојереј Милорад Величковић, јереј Александар Пешић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Јован Тимотијевић.

У својој богонадахнутој беседи Владика је указао на значај вере у Христово Васкрсење, које је апостол Тома исповедио. Апостол Тома се уверио да је Исус Христос Син Божји, истински човек и истински Бог. Он се ради нас људи и ради нашег спасења оваплотио од Пресвете Богородице и Духа Светог, страдао на крсту ради нашег искупљења, погребен био, васкрсао у трећи дан и свима у гробовима живот даровао, а потом сео са десне стране Бога Оца. Многи данас сумњају у Господа Исуса Христа и траже неки доказ и знак, многи од неверујућих кажу да кад би видели Бога веровали би. А Господ у Светом Писму каже блажени који не видеше а повероваше, јер не може човек Бога видети а остати жив. Али Син Божји објави Га, тако што је рођен од Пресвете Богородице и као Богочовек је поживео са нама и показао нам шта треба да чинимо да се поново вратимо у рај.

Апостол Тома није био присутан када се Господ први пут јавио својим ученицима. Када су му они рекли да су видели Васкрслог Господа, одговорио је да неће веровати док не додирне ране од клинова на телу Господњем. Господ Бог је допустио искушење на апостола Тому као што је то учинио раније са апостолом Петром, да би показао да не треба да будемо у превише самоуверени. Апостоли су се сакрили у страху од Јудеја, који су их прогонили како се не би дознало за Васкрсење Христово. Господ улази кроз затворена врата у просторију где су били апостоли и дозвољава Томи да додирне руке и ребра Његова да би се уверио и постао веран. Апостол Тома исповеда „Господ мој, и Бог мој!“. Исповеда за све нас. Они који кажу: “да сам видео Бога, ја бих веровао“, не би ни тада веровали, јер то су маловерни. Вера је дар Божји, онај који поверује у Господа Бога мора да јача своју веру, није довољно само да кажемо „верујем“. Веру јачамо тако што читамо Свето Писмо, постимо, молимо се, долазимо у храм и причешћујемо се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа, и тако почињемо да препознајемо Бога у свему што нас окружује и видимо да је све творевина Његова. Они који одричу постојање Божије не могу Бога поништити и пребивају у мраку. Они који верују виде да је Христос светлост и прослављају Христово Васкрсење које је светлост живота нашег. Господ жели да се сви људи покају и да дођу у познање истине, јер то је наше призвање да верујући у Господа наследимо живот вечни.

Након освећења часних Дарова, Епископ Јустин рукоположио је у чин ђакона теолога Радомира Митровића из Костојевића.

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, за време које се старешина Храма Светих апостола Петра и Павла прота Милинко захвалио Његовом Преосвештенству Епископу жичком Господину Јустину на посети и благослову.

                                                                                    Ђакон Јован Тимотијевић