“Светосавски дарови“ у Љигу

Литургијска  заједница при Храму Светог Јована Крститеља у Љигу прославила је свечано Савиндан.

После одслужене  Литургије отпевана је химна, деца су рецитовала песме посвећене Светоме Сави, а старешина цркве им је поделио пригодне поклоне.

Светога Саву, првог српског архиепископа, и ове године славе све школе у парохији љишкој. Славски колач је најпре преломљен у СШ „1300 каплара“ , а затим у сеоским основним школама у Бранчићима, Козељу и Ивановцима. У основним школама ђаци су са својим учитељима припремили пригодан програм у част највећег светитеља из рода српскога. Ученицима и предшколцима су уручени поклони које љишка црква сваке године дарује.

По благослову Епископа жичког г. Јустина, уследио је наставак празничног славља у хотелу „Љиг“ у Љигу, где ЦО Љиг већ 14 година за редом организује Светосавско вече под називом „Светосавски дарови“.

Програм је почео у 20.00 часова Светосавском химном. Поздравно слово присутнима упутио је старешина цркве. У наставку уследила је светосавска беседа коју је ове године изговорио протонамесник Александар Јевтић, парох при Саборном храму у Краљеву.

У свечаном делу програма учествовали су и професори музичке школе „Петар Стојановић“ у Убу, професорка Јелица Ђорђевић је отпевала две руске песме, Многоголосие и Журавли, уз клавирску пратњу професора Димитрија Томића и професорке виолончела Александре Бенгин. Милица Марковић ученица 2. разреда Средње музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, отпевала је две народне песме: Петлови појев и Касаба. Потом су водитељи програма Славенка Ђурђић и Драган Радовановић, наводећи речи оца Јустина Поповића, најавили следећег учесника програма:

„Коме ћемо ићи, пријатељи моји, када се душа наша, плава птица, устумара у кавезу тела нашег, устумара мучена растковским питањима: Шта је живот? Шта смрт? Нашто се даје живот човеку када се завршава смрћу? Спопадну ли нас та језива питања, ко ће нам одговорити на њих: да ли европски човек или Растков Богочовек?“ Наш вечерашњи гост, доајен српског глумишта, који се својим напаћеним детињством, трпљењем и потоњом снагом стваралаштва и ведрином духа сврстава међу Светосавце.Од малих ногу учили су га: Не кради, не лажи и не шпијај… Водећи се тиме успео је да сачува иза робусне фигуре нежно срце и меку душу… Остварио је сјајне улоге у позоришту, на филму и телевизији.Требало би нам читаво ово вече да их све набројимо… Вечерас ћемо чути одломке из монодраме „Тако је говорио Николај“. Петар Божовић!

Најбољи литерарни радови које су писали ученици СШ „1300 каплара“ у Љигу награђени су новчаним наградама и пригодним књигама. Прво место на конкурсу који расписује ЦО Љиг и ове године освојила је Мила Јевремовић, ученица 3. разреда гимназије, за рад на тему „Пред иконом Светог Саве“. Другу награду поделили су Лазар Поповић, ученик 4. разреда и Вања Цветковић, ученица 3. разреда, који су написали радове на тему: „Појам светосавља у животу савременог човека“. Треће место припало је Катарини Неговановић, ученици 3. разреда.

КУД „Љиг“ извео је фолклорну игру: Игре из Пчиње.

Ученици СШ у Љигу у кореографији Јоване Каргановић, извели су руску плесну нумеру Каљинка и отворили светосавски бал плешући валцер уз српску песму Тамо далеко.

Оркестар „Театар дур“ из Чачка је био задужен за добру атмосферу на овој светосавској вечери.

У току вечере, која је припремљена уз помоћ више појединаца и удружења „Златне руке“, СТР „Качерац-Ћук“ и пекаре „Марковић“, прикупљени су прилози за наставак радова на обнови средњовековне цркве са некрополом у селу Дићи и изради живописа у љишком Храму Светог Јована Крститеља.

Прославом Савиндана кренули смо у сусрет овогодишњем великом јубилеју 800. годишњици стицања аутокефалности Српске Цркве. Молећи  се оцу нашем и учитељу пута који води у живот уздамо се у милост и благодат Божију.

 

 

 

Велики украсе међу Светитељима, Богомудри оче Саво,

Молимо ти се, ми слуге твоје, и припадајући вапијемо ти:

Не остави децу своју, оче, него свагда буди с нама,

Што си обећао, да те и ми по дужности славимо, да те величамо,

Да прославимо величину и силу твоју, и да ти принесемо достојну песму,

Кличући и говорећи: тебе величамо, Светитељу, тебе славимо,

Светилниче, теби се клањамо, оче Саво, моли, молимо ти се,

да се спасу они који славе Свети Спомен Твој. Амин! (Акатист Светом Сави)

                                                 Протојереј Светолик М.