“Светосавски дарови“ у Љигу

        Празник је осмех на лицу времена, човек живи празником и за празник.

Литургијска  заједница при Храму Светог Јована Крститеља у Љигу започела је прославу Савиндана празничним вечерњем. Сутрадан је уследила Света Литургија после које су деца рецитовала песме посвећене Светоме Сави, а старешина цркве је поделио пригодне поклоне.

Светога Саву, првог српског архиепископа, и ове године славе све школе у парохији љишкој. Славски колач је најпре преломљен у СШ „1300 каплара“ , а затим у сеоским основним школама у Бранчићима, Козељу и Ивановцима. У основним школама ђаци су са својим учитељима припремили пригодан програм у част највећег светитеља из рода српскога. Ученицима и предшколцима су уручени поклони које љишка црква сваке године дарује.

По благослову Епископа жичког г.Јустина, уследио је наставак празничног славља у хотелу „Љиг“ у Љигу, где ЦО Љиг већ 13 година за редом организује Светосавско вече под називом „Светосавски дарови“. Програм је почео у 20.00 часова светосавском химном. Поздравно слово изговорио је протојереј Светолик Марковић. Водитељке програма студенткиње Милица Обрадовић и Анита Недељковић, потом најављују Сању Милановић ученицу 5. разреда која је одсвирала два народна кола на фрули и двојницама. Водитељке у кратким цртама представљају госта из Београда, проф. др Мила Ломпара, који је надахнуто изговорио светосавску беседу. Даница и Милица Марковић из Љига, полазнице вокалне радионице „Бистрик“ Биље Крстић, отпевале су две народне песме: Мајка Ангелина и Седам сати удара. У програму је наступио и ансамбл виолина „Мелодија“ СМШ „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, који је извео две композиције: Каранфил се на пут спрема и Ајде Јано.

Старешина цркве је све присутне упознао са изведеним грађевинским радовима у порти средњовековне цркве у Дићима, чија обнова је започета 2013. године, и радовима на изради живописа у љишком храму.

Даница и Милица из вокалне радионице „Бистрик“ отпевале су песме: Сву ноћ ми билбил препева и Од поле идат бабо.

 

Потом је старешина цркве уручио новчане награде ученицима СШ „1300 каплара“ за најбоље литерарне радове по Конкурсу који ЦО Љиг расписује сваке године поводом Савиндана. Прву награду освојила је Мила Јевремовић, ученица 2. разреда гимназије, за рад на тему: Васпитна улога Светога Саве у историји и традицији српскога народа. Друго место освојила је Јана Илић, ученица 3. разреда, за рад на тему: „Сви моји преци, које често сањам, били су Срби, и ја им се клањам“ . Трећа награда припала је Вањи Цветковић, ученици 2. разреда гимназије, рад на тему: Свети Сава у поезији српских песника. Првонаграђена је прочитала свој рад.

Песму „Завет“ уз музичку пратњу рецитовао је Зоран Јаковљевић из Љига.

Водитељке су потом најавиле плесну групу ученика средње школе у Љигу, у кореографији Јоване Каргановић одиграли су коло „Бојарка“ и валцер.

Старешина цркве је изразио захвалност свима који су својим доласком на ово светосавско вече посведочили своју припадност Цркви и своју спремност да учествују у обнови и изградњи храмова у Љигу и Дићима.

протојереј Светолик М.