Светосавски бал у Љигу

СВЕТОСАВСКИ ДАРОВИ

 У суботу 30. јануара 2016. г. с благословом Епископа Жичког Г. Јустина одржано је XI Светосавско-донаторско вече и Светосавски бал под називом Светосавски дарови у хотелу „Љиг“.

Традиција организовања Светосавских балова која је у периоду после другог светског рата била прекинута, последње две деценије се обнавља у земљи и расејању.

Црквена Општина Љиг је организовала прво Светосавско вече 2006. год. и од самог почетка истрајава у томе да ово вече има карактер:  Светосавске академије, донаторске вечере и Светосавског бала. Сви чланови Управног одбора цркве љишке су као и претходних година ангажовани и заједно са старешином цркве допринели су да и ово једанаесто Светосавско вече буде успешно реализовано.

Програм је почео у 20.00 часова. После тропара Светом Сави и благосиљања трпезе, старешина цркве је поздравио све присутне и одржао уводно слово.

У наставку академије учествовали су:

-чланови хора „Србски православни појци“ из Београда, акапело састав који поред духовне изводи и етно и староградске песме.

– Милутин Дедић, академски сликар, историчар уметности и путописац, који је на веома занимљив начин говорио о Хиландару уз пројекцију на видео биму фотографија и цртежа из Хиландара. Милутин Дедић је преко двадесет пута боравио у Хиландару и урадио преко 500 цртежа и слика са мотивима из манастира Хиландара. Током вечери присутни су могли да купе неке од ових цртежа.

– Подељене су новчане награде и књиге ученицима СШ „1300 каплара“ у Љигу, за најбоље литерарне радове изабране на конкурсу који у част Светога Саве расписује ЦО Љиг од 2002. год.

–  Милица Марковић, ученица ОШ у Љигу и ниже музичке школе у Лазаревцу, је наступила са две народне песме, једном српском и једном руском.

– Веома запажен наступ су мала деца која су одиграла два валцера и једно народно коло по кореографији  васпитачице Јоване Каргановић и Биљане Аћимовић.

– На крају академије химну Светом Сави запевала су деца и Србски појци, а прихватили сви присутни.

– Програм су водиле Милица Обрадовић, ученица гимназије у Љигу и Анита Недељковић, студент Дефектолошког  факултета у Београду.

– Колом Бојарка које су одиграла деца отворен је Светосавски бал.

Оркестар Театар дур из Чачка и ове године је својим извођењем народне и забавне музике одушевио све присутне.

–  Новчана средства која су прикупљена на овој Светосавској вечери биће утрошена на израду живописа у љишком храму Св.Јована Крститеља и за наставак радова на обнови средњовековне цркве Св. Јована Крститеља са некрополом  у селу Дићи.

                                                                                                              протојереј Светолик Марковић