Светосавска академија у Гучи

У четвртак 27/14. јануара на дан када наша Црква прославља свог утемељитеља Светог Саву, у Културном центру у Гучи уприличена је свечана академија.

Црквена општина Вича и Културни центар општине Лучани у Гучи, организовали су са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, свечану академију поводом прослављања Савиндана. У години када прослављамо 20 година од поновног увођења веронауке у наставу, на иницијативу свештеника Немање Матејића на свечан начин прослављен је отац наше Цркве и државе.

На почетку академије, Црквени хор при Цркви Светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима отпевао је химну Светом Сави, што је посебно обрадовало децу која су заједно са хором певали своме покровитељу. Водитељ програма Марија Неранџић подсетила је присутне на то ко је био Свети Сава и зашто је значајан за нас. Затим је млади гуслар из Ужица Данило Томић, ободрио звуцима гусала све присутне песмом „Ко удара тако позно“. Хор је затим отпевао песму „Света Анастасија српска“ и низ духовних песама.

Светосавску беседу одржао је познати драмски уметник Небојша Дугалић. У пријатељској атмосфери коју је изградиo својим срдачним обраћањем говорио је окупљенима о свевременом значају Светог Саве за српски народ чији је он вечни заштитник и покровитељ. Речима Светих Отаца он је опоменуо присутне на љубав са којом нас је Бог стварао, и коју очекује од нас у односу са Њим. Указао је на неопходност искрености и добре намере срца при чињењу добрих дела како живот не би упао у колосеке ритуалности. На крају је скренуо пажњу на то да „нема изговора да се не одужимо Светом Сави барем мало колико можемо“.

Поново су гуслар и хор топлим и пробраним песмама нашег народа изнели пред присутне мали део из духовне ризнице која је остала као заоставштина Светог Саве. Одушевљење код публике изазвале су песме „Док Косово зове“ и „Мома“ које су испратили певањем и громогласним аплаузима. На крају је хор отпевао и песму „Расти расти мој зелени боре “ и тиме затворио ово вече пуно позитивних осећања. Од самог почетка академије свечану атмосферу стварала је пажљива публика која је у дошла великом броју, и испунила салу Културног центра. Сви су једнодушно певањем и топлом атмосфером, онако како би то и желео наш покровитељ обележили ову академију.

Студент теологије Алекса Ковачевић