Свети пророк Илија – Дан рода авијације

Дана 02. августа на аеродрому “Морава“ у Лађевцима торжествено је прослављен Дан рода авијације и Крсна слава 98. ваздухопловне бригаде. Прослава је почела Светом Литургијом, резањем Славског колача, а затим и свечаним постројавањем и изложбом ратне технике.

У поздравном говору, Командант 98. вбр, пуковник Дејан Васиљевић, истакао је важност авијације Војске Србије, подсетивши нас на саме почетке Ратног ваздухопловства за време Краљевине Србије, првим борбеним летовима у Великом рату изнад Кајмакчалана, као и на почетак установљења Дана рода авијације – на Светог Илију Громовника, указом из 1924.

Командант је такође говорио и о савременим херојима Ратног ваздухопловства који су своје животе положили за одбрану отаџбине, као и о актуелном унапређењу опремања савременим ваздухопловима.

На свечаности су присуствовали многи гости – представници других јединица Војске Србије, представници градских власти Краљева и Чачка, представници СПЦ, представници Полиције, Жандармерије и многи други.

Нека би Бог дао молитвама Светог Пророка Илије Громовника, напредак свим ваздухопловцима у сваком добром делу, за одбрану отаџбине и вечно спасење. Амин.

поручник Владимир Благојевић,

војни свештеник