Свети Козма и Дамјан у Чачку

У недeљу 24/13. новембра 2013. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског, храм Светог Вазнесења Господњег и град Чачак походиле су мошти Светих бесребреника Козме и Дамјана, које се чувају у манастиру Сопоћани. Милошћу Божијом, благословом нашег Козма и ДамјанЕпикопа Г. Г. Јована и Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Г. Теодосија, трудољубљем свештенства нашег храма, мошти су у 15 часова стигле на градски трг у пратњи двојице монаха из манастира Сопоћана. Они су кивот са моштима предали Архимандриту Тимотеју вазнесењском одакле је кренула литија централном градском улицом пут нашег светог храма. Мошти су свечано дочекали локални свештеници и свештеномонаси уз присуство мноштва монаштва наше цркве и бројног верног народа. Својим појањем литију су увеличали и хористи Вазнесењског хора.

Светиња са моштима Светих бесребреника Козме и Дамјана почивала је у нашем храму седам дана, где је свештенство храма даноноћно стражарило поред кивота и читало молитве за многе поклонике који су са разних страна наше земље пристизали на благослов. Света Литургија служена је сваког дана, као и молебни канон и акатист Светима. У четвртак, 28/15. новембра на празники Светог ап. Матеја, свештенство храма служило је Свету тајну Јелеоосвећења где је помазано стотине болесника којима је исцелење неопходно. Истог дана увече служен је и молебан за бездетне супружнике (преко 100 брачних парова је присуствовало молебну) које Господ још није благословио породом. Надамо се у благослов Светих Врача да ће се молитвама њиховим родити многа деца.

Велики благослов за нас био је и у петак 29/16. новембра када је наш храм посетио Епикоп Јован, служивши акатист Светим бесребреницима Козми и Дамјану и поклонивши се Светитељима, молећи се за све нас. Владика Јован нас је све утешио и веома надахнутом беседом у којој нам је говорио о благодати Духа Светога, животу у Цркви и исцељењима пројављеним над чудесним моштима Светих Врача али и других Светих које Бог прослави и сачува нетљенима до дана данашњег, остављајући нам утеху да им приступамо у невољи и искушењима. За ових неколико дана, моштима се поклонило преко 30.000 верног народа.

У суботу 30/17. новембра 2013. године на празник Светог Григорија Неокесаријског чудотворца, Свету Литургију служио је јеромонах Зосима из манастира Сопоћана, који је после Свете Литургије служио молебан са свештенством храма и у пратњи свештеника Ивана Пауновића и Марка Мирковића, кивот са светињом моштију Светих бесребреника Козме и Дамјана молитвено вратио у манастир Сопоћане да и даље пројављују благодат Божију и исцељују немоћне. Овом приликом захваљујемо се Богу Сведржитељу на милости што нас удостоји да се поклонима овим дивним Светитељима, а благодаримо и нашем Епископу Г. Јовану и Епископу Теодосију, као и игуману Теоктисту сопоћанском на љубави што су нам уступили Светињу моштију на ово кратко време у нади да ћемо и убудуће бити удостојени тог благослова.

Презвитер Владе Г. Капларевић, секретар ЦО Чачак