Света Архијерејска Литургија у Закути

P1070316У трећу недељу по Духовима Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Закута. Саслуживали су : Архијерејски намесник гружански протојереј Милосав Живановић, јереј Милован Благојевић, јереј Воин Маловић и јереј Марко Денић. Црква у Закути саграђена је 1857. године у време кнеза Милоша Обреновића. Страдала је у земљотресу, а обновљена је 1903. године. Посвећена је Светој Ангелини деспотици Српској.

На Литургији се причестио велики број верног народа. У својој архипастирској беседи Епископ је подсетио на значај слободне воље, највећег дара човековог. Истакао је да су последице човековог непристајања на заједницу са Богом ратови, несреће и болести, који воде порекло још од пада у грех Адама и Еве. Нагласио је да је брига највећа мука савременог човека, јер је пун гордости. Заборављамо да најпре треба да иштемо Царство Небеско, а све друго ће нам се додати. Указао је да је потребно да све своје муке и невоље предамо Христу Богу и да ће Он наћи решење за све наше проблеме. Циљ нашег живота је да сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предамо.

Након Литургије приређена је трпеза љубави у парохијском дому. Архијерејски намесник гружански се захвалио Епископу на посети и замолио га да се моли за народ овог краја.

                                                               јереј Марко Денић
парох борачки