Света Архијерејска Литургија у Закути

У суботу 12. августа 2017.г. на дан спомена Свете мајке Ангелине српске, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете мајке Ангелине у Закути.

Преосвећеном Владики саслуживали су: архијерејски намесник гружански протојереј Милосав Живановић, парох закутски протојереј Војин Маловић, парох витковачки протонамесник Александар Тодоровић, парох борачки јереј Марко Денић  и протођакон Александар Грујовић. У богослужењу је учествовало и сестринство манастира Каменац, као и мноштво верног народа гружанског краја.

У беседи Епископ је пoучио сабрану паству јеванђелским истинама. Подсетио је на подвиг сведочења доброте, али и мудрости у времену чији смо учесници и које доноси многе друштвене изазове. У њима је својевремено и Света мати Ангелина истрајавала на свом путу. Преосвећени Владика је тумачећи данашње Свето Јеванђеље, причу о мудрим и безумним девојкама, нагласио да је управо и Света мати Ангелина, чији празник прослављамо, изабрала тај пут мудрих девојака. Тиме је показала истинитост Христових речи у Јеванђељу, које и нас данас поучавају.

Након Свете Литургије уследио је литијски опход око храма, где су упућене молитве благодарности и захвалности Господу и Његовој великој угодници Светој мати Ангелини.

За све присутне је припремљена трпеза љубави, трудом и залагањем благочестивих колачара из Сибнице.

Филип Маловић,

ученик Богословије