Света Архијерејска Литургија у Вранешима

У предворју Божићњег поста, на дан када Црква Божја молитвено прославља Светог Јована Златоустог, јерарха силног у речи и делу, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин началствовао је литургијским сабрањем у Светосавској цркви у Вранешима код Краљева. Саслуживали су му архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј Крстивоје Милуновић, парох чачански, протонамесник Дарко Несторовић, парох ариљски, јереј Александар Јевтић, парох краљевачки, јереј Милан Костић, парох грачачки, јереј Младен Миливојевић, парох вукушички, као и протођакон Александар Грујовић.

Приметан је био велики број деце која су једним устима и једним срцем громогласно произнела молитву Господњу, али и велики број парохијана и гостију из околних места. Међу њима свакако треба поменути вероучитељицу Снежану Секулић, као и све три учитељице из села: Дивну Ђуровић, Нену Пековић и Зорицу Тамбурић. Присуствовали су и сви чланови црквеноопштинског управног одбора, господин Никола Божилов, председник грачачког црквеноопштинског управног одбора, господин Радован Вукомановић, председник Месне заједнице Отроци, као и господин Алекса Маричић, архитекта планираног црквеног дома при Цркви у Вранешима. Многи су прихватили позив „са страхом Божјим и вером приступите“ и причешћем Телом и Крвљу Христовом употпунили своје учешће у овом празничном литургијском догађају.

Владикино евангелско слово било је утемељено на поруци коју је Господ Христос упутио знатижељном младићу на најважније питање на свету: шта ми је то потребно да бих живео вечно? Усмеривши све сабране на то да све што није у нашем животу прожето Христом нема никакву вредност, Владика је истакао важност познања Живог и Истинитог Бога. Сваки сегмент нашег пролазног живота треба да буде проткан божанским животом како бисмо остварили од Бога нам задато вечнобитије. А да бисмо упознали Бога као Свету Тројицу, потребно је да служимо ближњима, да деламо и да читамо и да трагамо за истинским примерима светости и за премудрошћу Божјом чији је Црква једини чувар, дистанцирајући се од свих баналности које нам нуди савремена естрада. На том путу потреба за молитвом је неопходна како би целокупно наше биће било испуњено божанском радошћу и задовољством. Пример у томе треба да нам буду светитељи међу којима је био и јесте Свети Јован Златоуст, утемељитељ литургијског богословља и догматике, чија дела представљају надахнуће Цркве Христове кроз векове.

Након Литургије, Епископ је са свештенослужитељима, чтецима и појцима у пријатном амбијенту учествовао у празничној трпези коју је уприличила породица Веселић у своме дому на челу са својим домаћином Милутином Веселићем, дугогодишњим чланом Црквеног одбора, док је под сводовима светосавског храма послужен верни народ даровима вранешанских домаћица.

јереј Младен Миливојевић

парох вукушички