Света Архијерејска Литургија у Ужицу

p1080797У недељу 23. по Педесетници, на дан Светог Апостола Филипа, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Георгија у Ужицу.

Преосвештеног Епископа,  испред ужичког храма, дочекало је  ужичко свештенство, представници градске власти на челу са градоначелником Тихомиром Петровићем, представници војног гарнизона из Ужица и велики број вернника. Архијерејску Литургију својим појањем улепшали су црквени хор при храму Светог Великомученика Георгија и појци из Краљева на челу са појцем Иваном Трајковићем.

Преосвештени Епископ Јустин је у својој беседи поздравио свештенство, градоначелника и верни народ. Тумачећи Јеванђеље Епископ је поучио своју паству, пред почетак Божићњег поста о значају поста, покајања и молитве  као средствима које нам је Господ даровао да се кроз њих у Цркви спасавамо. Господ  је својим Апостолима, а преко њих и нама, даровао силу и власт да стајемо на сву силу вражју и да нам они ништа не могу наудити, ако правилно употребљавамо своју слободу којом нас је Бог обдарио. Зли духови могу да науде човеку, као у данашњем Јеванђељу које смо читали, само онда када човек мисли да без Бога, својим моћима и својим силама може остварити себе као вечно биће.

Преосвештени Владика  поучио је верни народ да је на правом путу спасења  ако у себи има љубави према Богу  и ближњима и да је  све што нам је  потребно за спасење Господ даровао у својој Цркви и да ван тога ништа више не треба тражити. Зло ће коначно бити побеђено Другим доласком Христовим, а до тада смо дужни као хришћани да се боримо против греха и зла у нама. У тој борби истрајаћемо ако стално будемо читали Свето Писмо, дела Светих Отаца и Житија Светих.

p1080842На Светој Литургији причестио се велики број верника, а нарочито деце.

После Свете Архијерејске Литургије у парохијском дому припремљена је трпеза љубави на којој је певао дечији хор при храму Светог Великомученика Георгија „Ђурђевак“. Старешина храма протојереј-ставрофор Зоран Јанковић захвалио се Епископу на посети, служби  и поуци, и позвао Га  да  поново дође у наш град,  да се радујемо  Његовом доласку  на  „многаја љета“. Амин.

јереј Михаило Вуковић