Света Архијерејска Литургија у Самаилама

У недељи седмој по Васкрсењу Христовом када Света Саборна и Апостолска Црква прославља Свете апостоле Карпа и Алфеја и Свете Оце Првог Васељенског Сабора служена је Света Архијерејска Литургија у Храму Светог великомученика Пантелејмона у Самаилама. Началствовао је Епископ жички Г.Г. Јустин уз саслуживање: архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, протојереја-ставрофора Мирослава Поповића (умировљеног пароха мелбурнског), протојереја-ставрофора Драгомира Љубичића (умировљеног пароха чачанског), пароха у Горичанима Богољуба Симеуновића , као и протођакона Александра Грујовића.

Након прочитане перикопе Јеванђеља, сабраном верном народу обратио се Епископ Јустин. Он је на почетку своје беседе рекао да пре него што ће се вазнети на небо Господ Исус Христос је упутио речи Оцу своме Небеском. Епископ Јустин је напоменуо да је празник Вазнесења битан за читав домострој спасења. Претходећи догађаји, Оваплоћење, Крсно Страдање, Васкрсење, добијају своје употпуњење у Вазнесењу Господа и Спаса нашега Исуса Христа и обећању Суласка Светог Духа које се убрзо испунило. Пре него што ће се Господ вазнети дао је заповест апостолима својим да иду по целом свету проповедајући Оца, Сина и Духа Светога. Црква је конституисана Духом Светим, а апостолско прејемство њиме установљено траје до дана данашњег и до краја века. Црква стоји на Истини и на љубави.

У наставку беседе Владика се осврнуо на празник Светих Отаца Првог Васељенског Сабора којима данас спомен вршимо. Овај сабор је одржан 325. године у Никеји. Сазвао га је цар Константин који је дао 313. године слободу исповедања вере хришћанима. Учествовали су 318 отаца Цркве који су осудили Аријеву јерес. Њихово богословље је постало темељ на коме ће кроз наредне векове бити утврђивано исповедање Цркве у Истини.

На крају беседе, Епископ Јустин је заблагодарио Господу молећи Га да нам пошаље Духа Светога који нас руководи у Цркви до краја века. Амин.

На Светој Литургији народ је узео учешће у причешћивању. У наставку је уготовљена пригодна трпеза љубави на којој се присутнима обратио старешина Цркве Светог великомученика Пантелејмона у Самаилама протојереј Милорад Секулић, благодарећи Епископу на доласку.

Чтец  Петар Ђерковић