Света Архијерејска Литургија у Горобиљу

Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Литургију у недељу 26. августа у Храму Светог Јована Крститеља у Горобиљу. Преосвећеном су саслуживали: поротојереј-ставрофор Ненад Величковић (архијерејски намесник пожешко-ариљски), јереј Радоња Мирковић (парох ваведењски), протођакон Александар Грујовић и ђакон Станимир Мирковић.

У надахнутој и очинској беседи Епископ је поучио свој верни народ да данашње Свето Јеванђеље говори сликовито о Царству Божијем и о Богу који је нас поставио у овај свет, а њега назвао виноградом. Ми, људи, треба да обрађујемо тај виноград и да живимо од његових плодова. Међутим, пошто су људи били неблагодарни, а то су остали до данашњег дана, они су сабирали плодове заборављајући речи Христове: „Ко са мном не сабира, тај расипа.“ Због тога је Господ послао слуге своје да тај виноград учине бољим. А те слуге Божије били су пророци, мученици, апостоли, сведоци Божији. Све њих неблагодарни људи одбацише и поставише себе за владаре овог света.

Због тога Бог посла Сина Свог Јединородног. Они Њега одбацише и разапеше по речима Светог Писма: Зидари одбацише камен крајеугаони. Тај камен беше Христос. Без тог камена не може се ни једна грађевина сазидати. Овај привремени свет дат је нама да задобијемо Царство Божије. Ми који се припремамо за Царство Божије постом и молитвом имамо наду да ћемо га задобити. Нама је овај свет дат да као добре слуге умножавамо таланте. Као добре слуге, а не као лош слуга који је свој талант закопао у земљу.

 

При крају своје беседе Епископ нас поучава да треба да примимо Христа у нашу душу, у наше срце, у наш ум, у нашу вољу. Онда ће и сам Христос водити и нас све до Царства Божијег.

Након Свете Литургије уприличена је свечана трпеза чији су домаћини били Тодор и Живорад Томић, током које се парох горобиљски јереј Милан Ђокић речима захвалности обратио Његовом Преосвештенству и верном народу.

 

По одласку из Горобиља Епископ жички Г. Јустин упутио се у посету Ц. О. Прилипац.

Ђакон Станимир Мирковић