Света Архијерејска Литургија у Пољаницама

P1070209У селу Пољанице код  Љига у парохији моравачкој,  подигнута је и освећена 2011. године  црквица-параклис  посвећена Трећем обретењу главе Светог Јована Крститеља. Параклис је изграђен у склопу парохијске сале са тремом, продавницом и канцеларијом.

На позив старешине цркве јереја Миодрага Марковића и г. Радоја Петровића, ктитора овог светог храма и председника Грађевинског одбора, Епископ жички г. Јустин учинио је канонску посету и служио  Свету Архијерејску Литургију на дан храмовне славе 25/7. јуна ове године. Верни народ села Пољанице и околних села заједно са свештенством је дочекао свога Архипастира.

На Светој Литургији  Чаши Спасења приступио је већи део присутне деце и одраслих. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, Архијерејски намесник таковски протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић,  јереј Горан Џопалић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Слободан Пејовић.

После  литије око храма извршен је обред  благосиљања и ломљења славског колача.

Наставак  литургијског сабрања   је уследио за трпезом  љубави која је припремљена за све присутне.

Преосвештени Владика је током ручка  упутио  кратку поуку у којој је између осталог нагласио: „важно je да сачувамо свест о томе да смо хришћани. Међу нама има  и добрих и  лоших али  не смемо  заборавити  да је Христос са нама, да смо сви позвани у светост, да је Господ заповедио: будите свети као што сам ја свет. Живимо у тешком времену и ником није лако, али да да Бог да се Срби сложе, умноже и обоже.“

У повратку за Краљево Епископ је  обишао и место на којем је планирана изградња  новог храма у селу Бранчићи код Љига (парохија моравачка), где је г. Томислав Живковић,  иницијатор градње и дародавац  земљишта, упознао Епископа са архитектонским пројектом  храма Светог Георгија.

протојереј Светолик М.