Света Архијерејска Литургија у Матарушкој Бањи

У недељу, 23. октобра/05. новембра, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Матарушкој Бањи, уз саслужење братства овога храма и протонамесника Драгана Глигића, пароха жичког, као и протођакона Александра Грујовића.

У својој беседи, Владика се посебно осврнуо на јеванђелску Причу о богаташу и убогом Лазару, упућујући верне на животни смисао и поруку данашњег јеванђелског текста. Нагласио је да богатство које имамо и стичемо, потребно је да правилно употребљавамо, не бивајући себични, груби и духовно слепи, не видећи око себе оне којима је потребна наша помоћ. Све што имамо, дар је Божији. Ништа није наше! Господ себе не даје на меру људима, већ у својој пуноћи, несебично излива изобилно своју љубав свима. Сви смо дужни, ако спасења желимо, да указујемо љубав и помоћ ближњима и потребитима.

И данас у свету има много богатих, али још више гладних и сиромашних. Богати и силни, сматрају да имају све, али често немају оно што је најважније, то јест Бога.Они не виде муке гладних и убогих. А богатство овога века брзо пролази, и ако се правилно не употреби, може лако човека довести на место богаташа о коме се говори у јеванђелском тексту. Он је сву плату на земљи примио, али изгубио вечност. Треба се учити примерима из Житија светих. Многи светитељи су свој иметак разделили ништима и убогима, осигуравајући себи тако непролазну плату Будућег века, какву је и убоги и трпељиви Лазар стекао у наручју праведног Авраама.

Стога, узалуд је све богатство овога века, ако се са свим својим даровима не возглавимо у љубави и благодати Христовој, поручио је и поучио Владика Јустин.

                                                                                                Љубинко Костић, протојереј-ставрофор