Рукоположење у Матарушкој Бањи

У десету Недељу по Духовима 5. августа текуће године, када Света Црква слави Свете мученике Трофима, Теофила и 13 мученика пострадалих са њима, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин благоизволео је да посети Матарушку Бању, где је у Храму Светог великомученика кнеза Лазара служио Свету Архијерејску Литургију. Владики су  саслуживали Архијерејски заменик и старешина ове цркве протојереј ставрофор Љубинко Костић, Архијерејски намесник жички протојереј ставрофор Ненад Илић, парох трећи матарушки протојереј Владе Величковић, парох други матарушки протојереј Дејан Радмилац, протођакон Александар Грујовић и ђакон Милутин Балтић.

На овом евхаристијском сабрању Епископ је по благодати и Дару Пресветога и Животворнога Духа, даном Светим Апостолима и Ученицима, од којих је примио власт да дели различите чинове и степене онима који се удостојише, рукоположио дипломираног теолога Александра Пејовића из Радаљева код Ивањице у чин ђакона. Тиме је Света Црква обогаћена још једним служитељем Светога Олтара.

У својој Архипастирској беседи Предстојатељ нас је између осталог подсетио на прародитеље Адама и Еву, којима је Господ дао слободну вољу да не буду као роботи, већ да могу да бирају између добра и зла. Наговором свезлог ненавидника рода људског, они су окусили забрањени плод и смрт је ушла њих, али то је Господ допустио да не би грех остао вечан. Нечастивом је Бог дао ограничену власт, зато не треба њега да се бојимо, јер не може да уђе у срце наше ако му ми то не дозволимо. Колико је тешко ако демону дозволимо да уђе у нас говори нам данашње јеванђеље, јер тада у ум долазе грешне мисли које одвајају човека од љубави према Богу и вере у Њега и онда човек не може на прави начин да прими овај свет. Постом и молитвом човек тера од себе свезлога и онда може и у овоме свету осетити мирис раја. Тада човек разазнаје шта је зло, али га се клони и чини добро. Зато и ми треба да чинимо добро из вере и љубави према Господу, да би Он на крају могао да нам каже: „Верни слуго, у маломе си био веран, над многима ћу те поставити. Уђи у радост Господара свога.“

На крају Свете Литургије присутнима се обратио и старешина храма протојереј ставрофор Љубинко Костић, најпре се захваливши Преосвећеном на доласку, служењу и беседама које су, како је рекао прота, веома бритке, кристално јасне и свима лако разумљиве, и да Владикине речи уносе духовно освежење свом верном народу.

 

Затим се приступило трпези љубави коју је спремило братство храма са породицом новорукоположеног ђакона Александра.

протођакон Александар Грујовић