Света Архијерејска Литургија у Манастиру Клисури

У другу недељу по Педесетници, када наша Црква прославља Светог свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, у древном манастиру Клисури сабрали смо се око нашег Епископа жичког г. Јустина.

Епископу су на Светој Литургији саслуживали: протојереј-ставрофор Ненад Величковић, Архијерејски намесник пожешко-ариљски, протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, Архијерејски намесник моравички, протојереј Миле Спасојевић, протојереј Драган Стевић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Михаило Ђокић и ариљски ђакон Бранко Росић.

После прочитаних богонадахнутих речи Светог Јеванђеља, сабранима се пастирском беседом обратио Епископ Јустин. Истичући важност испуњавања заповести Божијих, рекао је: „Данас смо чули да Господ има једну тешку заповест за нас људе. Господ  се обраћа свима нама, јер хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Он каже да ко се не одрекне оца, мајке, браће и сестара или свог богатства овог света, није њега достојан.

Христос је Цар небески, Син Божији који је из превелике љубави према човеку сишао са неба на земљу, оваплотио се од Пресвете Богородице, примио људско тело, осим греха, а све у циљу да људе прослави. Учинио је највећи подвиг који је икада на земљи учињен. Зато Господ од нас тражи да се не везујемо ни за кога и ни за шта на овом свету. Само Он је Спаситељ и само Он има силу речи и благодат да свакоме од нас дарује Царство небеско“.

Преосвећени Владика је благоизволео  да у току Литургије ђакона Михаила Ђокића рукоположи у чин презвитера. Велика радост испунила је срца свих нас који смо учествовали у овој Светој Тајни, једнодушно узвикујући  достојан.

Игуманија Евгенија са сестринством ове свете обитељи припремила је трпезу љубави на којој су сви били укрепљени. Прота Ненад Величковић је захвалио Богу на великој радости што смо са нашим Епископом принели Богу молитве. Такође, пожелео је новорукоположеном да брине о пастви која му буде поверена.

Бранко Росић, ђакон ариљски