Света Архијерејска Литургија у Каленићу код Пожеге

IMG_8945У Недељу Мироносица, 30. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, посетио је пожешко село Каленић.

У атмосфери пасхалне радости верни народ је на челу са месним парохом Дејаном Војисављевићем дочекао свог духовног оца и учествовао у евхаристијској прослави Недеље Мироносица.

Литургијском поуком владика је указао на Васкрсење као силу која нас надахњује и којом треба да хранимо душу и тело. Ово искуство нас уводи у радост која у нашим душама опстаје упркос свим животним недаћама, јер она не зависи од силника овога света, већ од Господа који нам дарује живот вечни, а само такав живот има смисла за нас словесне људе.

 

IMG_9034Овом приликом Епархија жичка је изразила захвалност ктитору господину Видану Михајиловићу додељујући му Орден Преподобног Симона Монаха за љубав и несебичност која је показана у уређењу, живопису и изградњи припрате храма светог Јована Крститеља. По завршетку Литургије, господин Михајиловић је угостио све присутне у свом дому. Трпеза љубави била је обогаћена културно-уметничким садржајем за који се домаћин побринуо ангажујући младу уметницу из Краљева госпођицу Бојану Пековић, која је уз гусле, на јединствен начин, отпевала неке од наших духовних и патриотских песама.

 

IMG_9077Боравак у пожешком крају представљао је повод да Његово Преосвештенство посети и цркву Светог Саве у селу Висибаба. Свештеник Милан Јордовић је обавестио владику о завршној фази радова и разговарао са њим о плановима за освећење које треба да буде 21. маја ове године.

ђакон Александар Каранац