Света Архијерејска Литургија у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима

У недељу 27. по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, началствовао је евхаристијским сабрањем у Цркви Светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима. Нашега Архипастира са великом духовном радошћу дочекао је велики број мештана свих узраста, а Црква је била прелепо украшена трудом парохијана на челу са својим свештеником оцем Миодрагом, где је Црква а и сама Литургија била заиста икона и одсјај Есхатона. Епископу су саслуживали архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, протонамесник Миодраг Тодоровић, протојереј-ставрофор Слободан Марковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Јован Тимотијевић.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јустин се обратио својој духовној пастви протумачивши речи из прочитаног литургијског зачала. Затим је напоменуо да се запитамо ко смо, шта смо, шта нам је предодређење и шта ми тражимо у овоме свету. Ми смо предодређени за Царство небеско, да вечно заједничаримо са Богом Оцем, Богом Саваотом, Творцем неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

Такође, у наставку своје беседе, Епископ је поручио свима нама, да бисмо били спасени није довољно да се само називамо хришћанима, да се поносимо и дивимо величанственом и спасоносном делу Господа нашега Исуса Христа. Као што су и његови апостоли, свети мученици, сведоци његови, своје животе давали за своју праву и истиниту веру, и ми смо дужни не овога момента да страдамо, него да живимо за Христа, да постимо да се Богу молимо, да се клонимо рђавих дела а да творимо добро. А када погрешимо, јер смо склони да грешимо због наше пале људске природе, да има излаза – то је Света тајна покајања и исповести коју је Епископ назвао и другим крштењем, јер се човек после исповести обнавља за живот вечни и душа, срце и ум му се облагодаћују.

Епископ Јустин је јереја Миодрага Тодоровића унапредио у чин протонамесника, увидевши његов труд у духовном старању и усавршавању пастве која му је поверена, а и због труда око обнављања самога храма којe следи за духовним обнављањем. Сабрање је продужено у парохијском дому, где је припремљено послужење за све оне који су се сабрали око свога Епископа.

 

Ученик Богословије Јован Тошић