Света Архијерејска Литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима

У суботу 28. октобра 2017. године, на дан Светог свештеномученика Лукијана и Преподобног Јевтимија, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима.

Преосвећеном Епископу саслуживали су архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, протојереј Милинко Стојковић, протојереј Милорад Величковић, јереј Александар Пешић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Немања Стојковић и ђакон Јован Тимотијевић.

У надахнутој беседи Владика је истакао потребу да размислимо шта нам је Господ Бог оставио да би задобили Царство небеско. Говорећи о речима Јеванђеља које је читано, скренуо је пажњу на то да Свето Писмо Старог Завета представља педагогију и припрему за долазак Христа.  И међу људима који су живели по старозаветном закону било је оних који су препознали Христа као Спаситеља. У Старом Завету закон је учио да се увек узврати истом мером, а Христос нам је донео нови закон љубави.

Ученици Христови су суботом ишли кроз усеве, тргали класје и јели, а Христос у суботњи дан лечи болесног човека показујући да је Господ господар од суботе, Он Који је и господар живота нашег. Бог заправо жели да ми ускладимо своју вољу са Његовом вољом и угледамо се на њега. Христос је поднео највећу жртву, зато би и ми требали да претрпимо жртву коју нам је Господ одредио. Јер, том жртвом, трпљењем и вршењем заповести Божјих, задобићемо Царство Небеско, рекао је Епископ.

 

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, за време које се прота Милинко, старешина храма Светих апостола Петра и Павла, захвалио Његовом Преосвештенству Епископу жичком г. Јустину на посети и благослову.

                                                                                    ђакон Јован Тимотијевић