Света Архијерејска Литургија у Гунцатима

У недељу шесту по Васкрсу – Слепога, када наша Црква прославља Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског, у Храму Успења Пресвете Богородице у Гунцатима Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин. Саслуживали су му архијерејски намесник гружански протојереј – ставрофор Милосав Живановић, протојереј Драган Вучићевић, протонамесник Александар Тодоровић и јереј Милан Шишовић. За певницом је био протопсалт Иван Трајковић.

 

У надахнутој беседи, Преосвећени се обратио присутнима, подсетивши нас да се као хришћани стално морамо питати од кога смо створени, за кога смо и шта смо стога дужни чинити. Јер, ми смо од Богочовека и за Њега, истинитог Бога и истинитог човека, оваплоћеног од Дјеве, који је постао у свему један од нас, осим у греху. Он је принео себе на жртву крсну, страдавши из бескрајне љубави зарад нашег спасења. Али је и васкрсао, победивши грех и смрт, јер није било могуће да смрт држи Творца и да у гробу лежи Животодавац. Васкрсао је истински, реално, посведочен од апостола, пророкован од пророка.

Ипак, многи ни тада, као ни данас не желе да признају ни прихвате ту чињеницу, већ је често негирају и ниподаштавају, неретко из ниских и користољубивих побуда, као у јеванђелској причи о исцељењу слепорођеног коју смо данас чули. Иако му је Христос несумњиво и очигледно отворио очи и повратио вид, многи то нису хтели да признају, већ су на сваки начин то хтели да представе као случајност. Јер, ни тада се није смело говорити о Христу као о Богу, Месији, Спаситељу, као, неретко, нажалост, ни данас кад се прича о Христу проглашава за нешто старомодно, превазиђено, што није у тренду. Многи не желе да схвате да у мраку живе сви они који неће и не желе да препознају и признају Христа.

Зато што је прича о слепорођеном, прича свих нас, то је пут нас људи: из мрака, из слепила, из лудила, можемо се избавити само ако познамо и прихватимо Христа Господа. Јер ако га сада на земљи не примимо као Исцелитеља и Спаситеља, срешћемо га када дође као Судија свету. А за то можемо да се припремимо свим средствима које нам Црква Божија нуди.

Након Свете Литургије, верници су се у великом броју сабрали на трпези љубави, где је старешина цркве јереј Милан Шишовић заблагодарио Епископу на посети и поздравио све присутне.

                                             Jереј Милан Шишовић