Света Архијерејска Литургија у Драгојевцу

img_7950У недељу шеснаесту по Педесетници 9.10.2016. године када наша Црква празнује и помен љубљеног Христовог ученика Светог Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију  у храму Вазнесења Господњег у селу Драгојевцу надомак Ариља.

Садашња црква подигнута је на темељима средњовековне цркве. У летопису цркве драгојевачке записано је да су њени темељи старији од ариљске цркве из XIII века. Црква је у више наврата рушена и паљена од стране Турака, а последњи пут је изгорела до темеља у пожару који је настао из непознатог разлога. Обновљена је 1924. године и у наредних 60-ак година ништа се није радило на њеној адаптацији све до 1998. године када је обновљена.

Епископу су у Светој Литургији саслуживали: Архијерејски намесник пожешки протојереј – ставрофор Ненад Величковић, Архијерејски намесник моравички протојереј – ставрофор Гмитар Милуновић, парох брековачки протојереј Војко Михајиловић, протонамесник Радован Стевановић парох у Гучи, као и протођакон Александар Грујовић и ђакон Бранко Росић из Ариља.

Пре почетка Свете Литургије Епископ је освештао новоподигнуту припрату.

Преосвештени Владика се присутним верницима поуком обратио у два наврата. Први пут након прочитаног одломка из Еванђеља, тумачећи појам талант који се помињао у данашњем одломку као и значај и допринос Светог апостола Јована. Епископ је објаснио зашто је Господ посебно волео Јована у односу на остале апостоле наглашавајући Јованову послушност и друге врлине којима се истицао. Други пут се Епископ обратио приликом поделе антидора и тада поучио присутне о начину и значају припреме за Свето Причешће.

По завршеној Светој Литургији уследило је послужење и трпеза љубави трудом домаћина протојереја Првослава Буквића који се у току трпезе обратио Епископу речима захвалности.

img_8068На путу ка Краљеву Епископ је посетио и храм Рођења Пресвете Богородице у Прилипцу. Ту га је дочекао надлежни парох Милан Поповић који га је детаљно упознао са садржајем и богатом збирком уметничких дела настајалих у склопу ликовне колоније која се 21 годину одржава у просторијама овог светог храма. Владика је са великом пажњом погледао настале радове истичући значај и вредност појединих уметничких дела из велике збирке смештене у чак три просторије адаптиране за потребе излагања.

Саша Варагић, вероучитељ